Am vrut de mai multe ori să mă mut cu toată familia din București. Am ales un oraș de suflet, Brașovul, pentru motivele știute de toată lumea.
Mai puțini știu însă că am scris de mai multe ori despre un artist aparte care trăiește acolo, domnul Gabriel Stan. Precum și despre galeria sa KronArt. Proiectul mutării nu s-a îndeplinit, dar o parte a sufletului meu a rămas acolo. Lângă tablourile de la KronArt, fiind un participant nevăzut la toate evenimentele artistice care s-au derulat în acest spațiu cultural, rafinat.
Spre exemplu, am trăit intens momentele expoziției personale – Camelia Crăciun – cu titlul ,,Liberul arbitru”, din luna noiembrie, anul de grație 2022.
Gazda, Gabriel Stan, ne explică despre ce este vorba efectiv: „Camelia Crăciun este o artistă care s-a specializat de câțiva ani buni în arta nonfigurativă. Fostă elevă a maestrului Waldemar Mattis Teutsch, această performanță este chiar firească. Dar inventivitatea și căutările neobosite ale artistei au adus-o pe un tărâm fascinant al imaginației plastice. Cu multă sensibilitate atacă mereu teme majore ale existentei umane.”
Este momentul să dăm cuvântul criticii de specialitate:
Imersiuni si esente -,,Liberul arbitru,, de Camelia Craciun, autor Mircea Doreanu
Aceasta tema de arta care sondeaza universul psihic nu are patrie : nu apartine nici Americii prin Jackson Pollack, nici U.K. prin precursorul Turner, cum nici Europei continentale.
Am reintalnit-o pe Camelia Craciun (doamna si pictura ei ) dupa vreo trei ani : arta ei a progresat puternic si mai ales firesc, fara vreun efort vizibil de insolitare- cea care a progresat este , desigur, artista.
Imersiunile sale in psihicul profund sunt insotite de titluri menite sa expliciteze emotia generatoare a viziunii
Expozitia ,,Liberul arbitru ,, populeaza sala cu patrusprezece lucrari.
Titlul expozitiei este ,,Liberul arbitru ,, si deoarece unele din denominari decurg din aceasta notiune ( mai degraba concept filozofic) Liberte – Infinit -Alegere
Omul este propriul sau sculptor, ( omul este creat , ceea ce vrea sa devina este sensul in care este creat.
Asadar, alege intre bine si rau, Libertatea ( Liberta) este o trasatura consubstantiala a naturii umane.
Pictura Cameliei Craciun ofera bogate teme de meditatie. Concretenta implicita a picturii daruieste viata ideilor subiacente.
Cu maiestrie.
Cei care doresc să vadă întregul text al domnului Mircea Dorneau despre Camelia Crăciun, el se poate găsi aici…
***
Aici se termină cuvintele, fazele omului de specialitate.
Dar cu ce plecăm noi acasă. Cu multe impresii frumoase, cu amintiri puternice.
O întreb pe Camelia Crăciun cum putem și noi în timp să ne amintim de lucrările sale impresionante?
Iată ce găsesc drept răspuns:
Libertatea fericirii – Mini-album de pictura si poezie, reproduceri dupa picturi originale si versuri ale mele, pe suport asezat pe masa, cu spira- autor Camelia Craciun- noiembrie 2022.
Albumul poate fi achizitionat pe emag, mai jos linkul
Eu chiar am intrat și acum mă gândesc ce număr de exemplare să comand. Tot se apropie sărbătorile de final de ani, iată un cadou superb.
Camelia Crăciun ne explică ce a dorit cu acest dar oferit celor care îi admiră arta…
,,Acest album de arta in miniatura, ofera doar celor care vad si inteleg…. picturi si ganduri asociate despre vise, cautari, alegeri, culoare, iubire, libertate, fericire…”
Vă invit acum, onorabililor cititori, să vedem și câteva dintre tablourile semnate de Camelia Crăciun…
Concluzia ?
Mie îmi plac foarte mult, rămâne să vedem ce părere au și oamenii care privesc aceste opere de artă.
Numai bine și frumos tuturor!
Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Proresioniști din România – U.Z.P.R.