Artista Irinel Daniela Iacob la un moment de bilanț al anului 2022

Distinsa Doamnă Irinel Daniela Iacob și unul dintre impresionantele sale tablouri …

Scriu aceste rânduri înaintea zorilor din 24 decembrie, anul 2022. Este foarte puțin până la un moment special din an, marea sărbătoare a Crăciunului. Vreau, prin urmare, să aduc în centrul atenției și eu un om special în galeria oamenilor de cultură pe care îi prezint. Este vorba despre distinsa doamnă Irinel Daniela Iacob.

  Anul 2022 a fost pentru artista Irinel Daniela Iacob un an încărcat de realizări artistice, în același timp și un an al consacrării valorii sale la nivel național și internațional.

În 20 aprilie anul acesta a fost distinsă cu premiul International Caravaggio Great Master of Art acordat la National Museum Leonardo da Vinci, Milano, Italia.

În 22 octombrie 2022 a primit International Paris Prize pentru contribuții la dezvoltarea artei contemporane în lume acordat de către Asociatia Socio Culturale EA Arte Club.

Tot în acest an a fost nominalizată ca finalista la premiul “OTTO MILIONI” organizat de Asociația culturală DA ISCHIA L’ÁRTE- DILA, Italia.

În anul 2022 s-a prezentat în fața publicului iubitor de artă din țară și străinătate cu trei expoziții personale: Expoziția “Energia Culorii “ organizată la Centrul Cultural al Uniunii Arhitecților din România, București; Expoziția “Romanian colors for Buenos Aires”, curator

Profesor Carlos Eduardo Vera, organizată pe simezele Sophie Espacio de Arte, Buenos Aires, Argentina; Expoziția “Universul meu” organizată la Muzeul Regiunii Porțile de Fier, Drobeta Turnu Severin.

Artista a participat în acest an la numeroase expoziții de grup în țară și străinătate organizate la: Muzeul Țăranului Român, Centrul Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles, Muzeul Național Cotroceni, Cercul Militar Central București, Sala Media a Teatrului Național din București, Casa de Cultură Fredrich Schiller București, Galeria de Artă Stefan Lucian, Botosani, Muzeul de Geologie, în Bulgaria la Galeria de Artă a Muzeului de Istorie din Balcic, Italia la Muzeul Bellini din Florenta, la M.A.D.S. Art Gallery din Milano și Villa Baruchello, Porto Sant’Elpido, Franța la Carrousel du Louvre Gallery din Paris, Marea Britanie Essex, Brain Community si ESPACIO Gallery, Londra, Spania la EKA and Moor Art Gallery din Madrid, la Centro Municipal De Las Artes Buero Vallejo din Madrid si la Muzeul European de Artă Modernă din Barcelona, Turcia la Cephe Gallery din Istanbul și India la Art Novelty Gallery din Mizoram.

Irinel Daniela Iacob desfășoară și o intensă activitate în mediul online, menționam aici expoziția pe care a organizat-o împreună cu profesorul Eugenio Leon (Gonzalo Leon Cayamcela) intitulată “DOUA LUMI – DOS MUNDOS” ce a avut ca obiectiv un schimb cultural între artiștii din România și Ecuador. La eveniment au participat șaizeci de artiști din ambele tari. Din partea româna au participat personalități din diverse generații ale artei contemporane naționale, menționăm participarea regretatului artist Mircea Muntenescu, artistul Liviu Soptelea, artistul Codrin Mircea, artistul Mihai Șerbănescu, artista Ana Dorcu, artistul Dan Armand Stancu.

Lucrările sale au fost alese de autori din țară și străinătate pentru ilustrații și coperți de carte, menționăm aici volumele “LE PARADIS DES IMPATIENTS”, autor Phil Maverick, Les Editions Sydney Laurent, France, 2022, “AMPRENTELE IUBIRII”, autor Eduard Dorneanu, editura EIKON, Romania, 2022.

Artista Irinel Daniela Iacob aduce prin operele sale un suflu nou în arta românească contemporană, fiind în același timp o personalitate artistica a lumii artistice internaționale. In sprijinul acestei afirmații aducem urmatoarele referinte critice:

În deschiderea expozitiei; TREZIREA CONSTIINTEI; organizata sub egida UNESCO,

Daniela Rossi, Președinta pentru America Latina a secției Arte din cadrul UNESCO spunea despre Irinel Daniela Iacob: “… artista are puterea de a folosi într- o singură lucrare întregul cerc cromatic în diferite nuanțe… Este foarte creativă de la managementul culorilor, până la forma finală, având un stil foarte propriu. Este o onoare să o avem alături la acest, eveniment.”

Ilaria Fachetti , artcurator la deschiderea expoziției “THE WORLD REVOLVES AROUND ME” at M.A.D.S. Art Gallery, Milano 28.01.2022 consemna: “Irinel se mișcă prin spațiu, lăsând o urmă a drumului ei. Energia ei creatoare este eliberata atunci când vine în contact cu pânza, lăsându-se purtată de irațional, fără a imagina în mod clar care va fi rezultatul final, pentru că doar o lucrare care se naște din inima poate fi o capodoperă”.

Criticul de artă Marius Tița, cu prilejul expoziției “VIBRAȚIA CULORII” arăta: “Irinel Daniela Iacob a descoperit culoarea și se bucură de fiecare tușă pe care o așterne pe pânză. Şi câte tușe, tot atâtea alegeri, opțiuni și decizii. Esențială este construcția vizuală în care te încadrezi, iar artista și-a conturat, deja, câteva teme, tot atâtea direcţii. Evident, este interesată de propria reprezentare, de acel autoportret care vine dintr-o viziune socială, de plasare în context şi interacţiune. Chipul propriu intră într-un dialog vizual cu concepte ce devin, avem să vedem, teme şi gânduri pentru propunerea plastică a artistei.  Este o modalitate de a anunţa atât concentrarea cromatică din vortexul unui dinamism evident, cât şi discuţia ce repetă simboluri şi formule grafice, într-o compoziţie densă, atotcuprinzătoare.

Demonstrăm, astfel, că această inedită şi laborioasă întreprindere nu este o apariţie de moment, bruscă, neaşteptată, ci o evoluţie de la care aşteptăm insistenţe şi descoperiri.

Valenţele pozitive ale acestei formule grafice apar imediat în cadre perfect conturate şi extrem de dense, ce trebuie citite temeinic, în coperta unui titlu inspirat, mărturisitor. Este multă expresivitate în “Magnolia înflorită” sau “Pădure amazoniană”, senzaţie şi sensibilitate în “Focul”, “Acvariul” sau “Verde crud” şi “Floarea soarelui”. Este mult spaţiu pentru căutări dar şi pentru bucurii în această modalitate de a vedea lumea şi conceptele sale şi de a le reda într-o construcţie din ce în ce mai personală. Şi, fără îndoială,

Irinel Daniel Iacob va ştii să descopere minunea picturii şi să se bucure de ea, având în noi interlocutorul perfect pentru un discurs plastic sincer şi luminos.”.

Ce putem spune la o concluzie? Impresionant cu adevărat!

În final, vă invit, dragi cititori, să admirăm împreună câteva imagini care pun în lumină lucrările artistei Irinel Daniela Iacob căreia îi doresc sărbători fericite din un an nou 2023, cel puțin tot atât de plin de realizări profesionale.

Artista , tabloul și … cel care semnează acest articol

Tuturor sărbători cu bine, sănătate și nu uitați să zâmbiți!

Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s