Lumea aleargă în toate părțile. Încă înainte de Crăciun a început agitația comercială, iar până la Sfântul Ion nu vom avea liniște din acest punct de vedere.
Primim și dăm felicitări pe telefoane mobile, primim și dăm cadouri, primim musafiri și mergem și noi în vizite. Dar, să nu uităm sensul profund al nașterii unui copil unic – Fiul lui Dumnezeu.
Chiar și Anul Nou se întâmpină în biserică. Rememorez, în context, figura marelui pictor Ion Lazăr, profesor la Universitatea Națională de Arte – București, cel mai bun prieten al meu, trecut la cele veșnice, mergea în seara de 31 decembrie la biserică. Am luat și noi obiceiul acesta și ne simțim mult mai bine, evident.
Rămânem în această atmosferă de sfințenie, dar și de arte vizuale, aducând astăzi în centrul atenției onorabililor cititori, un nou tablou semnat de valorosul pictor care este Tudor Gafton. Este vorba despre încântătoarea lucrare intitulată „Mănăstirea Techirghiol”.
Începem analiza noastră oferind lectorilor chiar opinia autorului:
Cu adresa de domiciliu în Constanța, timp de 25 de ani , am vizitat mănăstirea Techirghiol de nenumărate ori; mănăstire pe care credincioșii o asociază cu părintele Arsenie Papacioc, dar și cu maica stareță Semfora Gafton.
În lucrarea „Mănăstirea Techirghiol’’ (ulei pe pânză, 80 x 80 cm, 2022), prezentând în același cadru biserica de lemn de secol XVIII, inițial construită în Mureș și adusă la Techirghiol de la Castelul Pelișor, în 1951, precum și biserica noua sfințită în 2018, am încercat să transmit unitatea în timp și spațiu a culturii și credinței bizantine radiind lumina caldă, aurie, veșnică.
Întrerupem aici pentru puțin timp relatarea pictorului Tudor Gafton pentru a sublinia că autorul a reușit să ne transmită unitatea de timp și spațiu radiind lumină. Mai mult, a reușit să ne orienteze atenția spre realitatea adevărată care este viața de credință. Măcar pentru puține momente, până când vom începe iar să privim ecranul telefonului, ori să plecăm la noi și noi cumpărături. Acolo ne vom convinge că prețurile iar au crescut, dar…asta e altă discuție. Revenim deci…
Privitorii poate vor recunoaște locul unde Părintele Arsenie Papacioc primea pelerini și își vor aminti de drumul către lumina pe care viețuitoarele mănăstirii îl urmează.
Lucrarea este disponibilă.
Cu alte cuvinte, mai avem timp să o achiziționăm și să facem cel mai frumos dar de Anul Nou. Pentru asta luați legătura fie cu autorul, fie cu semnatarul acestui articol și veți căpăta toate detaliile. Vă putem oferi și noi datele domnului Tudor Gafton…
Personal ce pot să menționez. Am vizitat de câteva ori locul numit pe hartă Techirghiol. Am fost la mănăstire, am intrat cu smerenie în chilia lui Arsenie Papacioc.
O atmosferă specială. Totul inclus în ambianța aparte a orașului. Mai simt și acum în nări mirosul de nămol, îmi amintesc de zilele când mergeam la malul apei, în zori de zi.
Apoi, a început bombardamentul. Marea artistă care este distinsa doamnă Elena Surdu Stănescu, sculptor de vis, merge la … Techirghiol, medicul David Ciucur merge la … Techirghiol. Cutare sau cutare prieten, ori amic pleacă sau revine de la Techirghiol. Dar ce aveți fraților ? Toți mergeți acolo?
Dar explicația este simplă. Forța și sănătatea pe care o conferă locul în sine. Îmi amintesc în context de marele jucător, antrenor și organizator de turnee de șah, realizator de publicații sahiste, domnul Mircea Pavlov.
Trăitor ca tot omul în Bucureștiul sufocat, poluat și agitat, a plecat în urmă cu două decenii, după ieșirea la pensie la Techirghiol. Asta, la sfatul medicului oferit soției sale. Urmarea? Când Mircea Pavlov s-a întâlnit cu colegii de promoție de facultate, toți erau trași la față, ofiliți, gârboviți, care cu baston, ori cu mersul nesigur. Singur, Mircea Pavlov era înalt, drept, surâzător, bronzat și cu un milion de proiecte în cap…Pentru care motiv? Techirghiol!
Bine, mai sunt multe de povestit. Dar, vine acum Revelionul peste noi. Să ne oprim deci. Personal, eu mă duc la bancă să scot ceva din cont. Vreau să ofer un preț realist pe tabloul „Mănăstirea Techirghiol”.
În ce privește opera inegalabilă a pictorului Tudor Gafton, sperăm să vă putem oferi în curând o nouă poveste despre un nou tablou. Urmează să alegem dintre acestea...
Numai bine și frumos pentru toți. Și nu uitați să zâmbiți. Între timp să vă rezervați niște locuri la Sanatoriul de la Techirghiol…Vă dau și contactele. Telefoane 0241 481 711, 0241 481 723. E- mail: sbtghiol.ro. Detalii pe site: www.sbtghiol.ro .
Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru în Consiliul Director al Asociației Artiștilor Plastici – A.A.P.B, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, – U.Z.P.R.
.