Antologia Pictorilor: Georgiana Macovei, un creator valoros declară: ,,Arta este cea mai puternică formă de comunicare emoțională”

Distinsa Doamna Gerogiana Macovei, simbolul bucuriei adevărate, într-o lume tristă și prea grăbită

Bucurie mare pe capul meu să îmi intersectez viața cu un pictor ca distinsa doamnă Georgiana Macovei. Motivele sunt mai multe, amintesc primele din cele 1467.

  1. Am văzut o față veselă, într-o mare de chipuri triste și figuri dramatice.
  2. Am descoperit o pictură de calitate incontestabilă.
  3. Am cunoscut un nou creator provenit din categoria oamenilor care au cea mai nobilă misiune din Univers. Aceea de a face bine semenilor.
  4. Am primit dovada științifică a faptului că preocuparea mea de peste patru decenii legată de artele vizuale face bine tuturor din mai multe puncte de vedere. Demonstrează invitata specială de astăzi, că procesul de creație artistică, dar și cel de contemplare a unei opere de artă, are efecte benefice complexe asupra ființei umane. Aceste efecte sunt demonstrate științific atât din punct de vedere al dezvoltării simțului estetic, cât și din punct de vedere medical și psihologic.
  5. Am aflat un nou domeniu care se poate exploata cu mari beneficii de arta picturii. Este vorba despre arta dramatică. Universul teatral eu nu l-am văzut ilustrat în tablouri.

Desigur, mai sunt și alte motive, dar dacă le pun aici pe toate, nu mai termin până la Revelionul 2024. Iar misiunea mea nobilă de a prezenta un pictor se amână la infinit.

Gata! Începem!

-Petru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Pentru început doresc să vă mulțumesc, Domnule Aristotel Bunescu pentru invitația la acest dialog despre arta și frumos !

Despre mine…este un exercițiu interesant sa vorbesc despre mine și pasiunea mea. Mă numesc Georgiana Macovei, locuiesc în frumosul oraș, universitar și cultural, Iași.

Arta a fost întotdeauna parte din viața mea datorită familiei mele. În acest sens, pot spune că, deși inițial am urmat o formare științifică ( sunt cadru universitar la UMF Gr T Popa Iași și medic ortodont), sufletul meu și-a afirmat nevoia de creație artistică și, i-am îndeplinit dorința, absolvind anul trecut Facultatea de Arte din cadrul UNAGE Iași. Am început să pictez autodidact, dar la un punct am simțit nevoia de îndrumare profesionistă și m-am înscris la Școala Populara de Arte Titel Popovici Iași, apoi, după doi ani am dat admitere la Facultatea de Arte, secția Pedagogia artelor vizuale și decorative și, după cum spuneam , anul trecut am susținut licența în domeniul artistic. Inițial am fost atrasă de pictura marină, pur figurativă, ulterior, sub îndrumarea mentorilor mei, am prins curaj să mă îndrept și spre alte direcții cum ar fi pictura abstractă, colaj, tehnici mixte, instalații. Am participat de-a lungul timpului la mai multe expoziții de grup atât naționale cât și internaționale, am avut și doua expoziții personale îndrumate de D-l Prof Univ dr Constantin Tofan și de D-na Lector univ. dr Smaranda Bostan, curatoriate de critic de artă, D-na Lector univ dr Maria Bilașevschi , intitulate “Primul Val”, 5-18 iunie 2021 organizată la Galeria “Labirint” a Casei de Cultură “Mihai Ursachi”, Iași și „Avanpremieră”, 10 – 20 Februarie 2022 găzduită de Galeria de artă „N. Tonitza” UAP Iași.

Impresionant traseu de viață, felicitări din inimă. Cum a fost anul 2022 pentru arta dumneavoastră ?

-Pot spune că a fost un an foarte bun, încărcat, dar bun și cu rezultate frumoase. În luna februarie am avut a doua expoziție personală , intitulată Avanpremieră, apoi a urmat o perioadă de dedicare a timpului pentru lucrarea de licență în cadrul căreia am tratat subiectul terapiei prin artă în stres și anxietate. Am participat la tabăra de creație Art in the park și la o serie de expoziții colective și concursuri. Primăvara mi-a adus o Mențiune la Concursul de postere și compoziții plastice „EUreflect” (ediția a IV-a) mai 2022, Iași, iar finalul anului, Premiul special al Expoziției-Concurs « Empatii de o parte și de alta a Prutului » – ediția a Xll -a Iași – Chișinău.

Grozav! Ce visați pentru anul 2023, dar și pentru următorii ani?

-Îmi doresc să evoluez, să creez lucrări de calitate și să expun, bineînțeles. Pe scurt, să materializez proiectele pe care le am în plan. Prin lucrările mele, îmi doresc să celebrez viața, marea, lumea noastră, tot ce ne bucură sufletul, să aduc clipe de emoție și bucuria culorilor în cotidianul grăbit.

-Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Îmi doresc ca lumea artei și artiștii, în general, să fie apreciați și să li se acorde locul cuvenit în societatea noastră. Procesul de creație artistică, dar și cel de contemplare a unei opere de artă, are efecte benefice complexe asupra ființei umane. Aceste efecte sunt demonstrate științific atât din punct de vedere al dezvoltării simțului estetic, cât și din punct de vedere medical și psihologic. Arta este cea mai puternică formă de comunicare emoțională, iar arta vizuală oferă capacitatea de a exprima aspecte ale experienței, sentimente complexe sau subtile pe care cuvintele singure nu le pot exprima. Numai dacă avem în vedere aceste considerente, pentru o societate, să spunem cu speranță în bine, pentru mulțumirea lăuntrică a artistului, că întregul proces creator în care el își expune de cele mai multe ori chiar parte din sufletul său, mi-aș dori sa crească interesul și aprecierea publicului pentru arta plastică și pentru activitățile artistice.

-Impresionantă demonstrație. Dar, după atâtea și atâtea cuvinte, este timpul potrivit pentru a face loc unei demonstrații în imagini. Invităm deci pe onorabilii cititori la….

GALERIA DE ARTĂ…

Avanpremieră
Libertate
Lumini
Luna roz
Oglinda
Primul val…
Scoici
Valuri la răsărit
Vara
Vis..

Concluzia?

Visez să mai văd și alte lucrări semnate de Georgiana Macovei. La final pot să vă spun cu mâna pe inimă. Am cunoscut un creator de mare valoare, nu numai cu tablouri care nu se pot uita ușor, dar și cu o solidă pregătire științifică despre marile avantaje ale artei. Îi dorim succes uriaș în 2023, 2024, 2025 și în întreg viitorul care îi stă în față!

Numai bine și frumos tuturor!  

 Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s