Agneta Cismașu, un pictor de valoare, ne oferă în tablourile sale imagini ale călătoriilor interioare

Distinsa Doamnă Agneta Cismșu vă invită în lumea minunată a tablourilor sale memorabile…

Doamna Agneta Cismașu reprezintă un caz aparte în lumea artelor plastice din România. Nu mă refer la fiorul creativ care străbate arborele genealogic al familiei sale, din generație în generație, asta am mai văzut.

Este pentru prima dată, după decenii de căutări intense în muzee, expoziții, ateliere și galerii când întâlnesc un pictor dedicat călătoriilor sale interioare.

Chiar m-am întrebat și eu cum ar putea să arate aceste tablouri? Ce ar putea conține practic? După ce le-am văzut, am început să înțeleg și eu, ușor, ușor, demersul său artistic individual.

După un dialog introductiv, veți avea ocazia și dumneavoastră, onorabili cititori, să vedeți o parte din tablourile sale încântătoare.

-Vă rog să vă prezentați pentru început.

-Sunt artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala din Cluj.

 Expun permanent împreună cu colegii și în țară și în străinătate.

– Când a fost întâlnirea dvs cu pictura?

Din copilărie, în familia mea au fost  mai mulți artiști plastici. Am pictat de mică copilă, am crescut într-o familie în care se picta. Nu au fost așa de renumiți, era mătușa mea, apoi tatăl meu se ocupa cu ceramica.  

Ce ne mai puteți spune despre dvs?

Am urmat Universitatea de Artă și Design din Cluj – Napoca. Am terminat tapiseria…Am lucrat artă decorativă, de mulți ani lucrez doar pictură.

-Care sunt tehnicile preferate?

 – Lucrez în ulei, apoi acrilic.

Care sunt temele preferate ?

Mai mult partea interioară a omului. M-am concentrat asupra călătoriilor mele interioare și căutărilor. Este o cale de cunoaștere, de descoperire a peisajelor interioare și a conținuturile interioarAm avut multe teme cu Graalul sau pod peste abis, cum poți trece peste prăpastia interioară ca să poți ajunge în partea opusă, la lumină.

Dimensiunile preferate ?

Pictez pe tot felul de dimensiuni, cele mai noi sunt de 1,5m pe 1 m, 1,20  pe 1m, am și 70 x90 cm și mai mici. Personal, însă prefer lucrările de mai mari dimensiuni.

-În ce țări ați avut tablouri expuse?

În Germania, Austria, China…Am avut o expoziție personală de pictură la Dresda. După articolele apărute în  presă după această frumoasă experiență, am fost invitată de Institutul Cultural Român din Berlin să expun și acolo. În China am avut lucrări împreună cu un grup de pictori din Stuttgart.

Continuă pasiunea artei în familia dvs la o nouă generație?

Da, am doi copii care și ei au făcut artele plastice. Andreea Ioana Cișmașu și Cristian Cișmașu. Andreea Ioana a urmat arta fotografică, dar face și pictură, iar Cristian …design.

Cu alte cuvinte, o adevărată familie de artiști.

Aici este  numai o parte din familia artiștilor.

Cum a fost anul 2022 pentru arta dvs?

Foarte bun.  Am avut o expoziție la Muzeul de Artă din Cluj -Napca, împreună cu o colegă.  Eu am expus 50 lucrări de pictură, iar ea cu sculptură în sticlă. Titlul expoziției a fost ,,Transcendent”, și a fost deschisă timp de 3 săptămâni, în sala festivă a muzeului.  Pentru asta am lucrat 2 ani de zile foarte intens, au fost multe lucrări expuse de dimensiuni mari.

Felicitări din inimă. Ce așteptați acum de la anul 2023?

-Sper să continui această călătorie și interior și exterior, acestea nu pot merge separat …Pot să vă spun mai amănunțit că mă interesează și materia, diferite materiale am lucrat și cu tehnică mixtă. Am urmărit, în mod special, să văd cum se poate cu o cunoaștere spirituală să putem transforma și materia, să fie ceva frumos și creativ. Vreau să putem susține cultura. Prin pictura mea doresc să ofer o parte profundă și frumoasă lumii în care trăim. Asta deoarece noi trăim în banalitate și trebuie să o transformăm.

-Mulțumim frumos! Să vedem acum și niște lucrări… Invităm onorabilii cititori la …GALERIA DE ARTĂ…

Stele coboară pe pâmînt

Misterul naturii

Sfântul Garaal
Crucea cu trandafiri

Coborârea Spiritului Sfânt
Nașterea culorilor
Misterul materiei
Îngerul albastru
Structuri
Iubire și lumină
Spațiu pentru visare (Univers)

Concluzia?

Am cunoscut un om special, un artist care redă călătoriile sale interioare, spre deosebire de mulți colegi ai săi care ne oferă imagini din călătoriile în natură. Cu dealuri, căsuțe, buchete de flori și așa mai departe.

Am cunoscut un om profund, un creator adevărat. Îi dorim din inimă multă sănătate și bucurii autentice!

Numai bine și frumos tuturor!

Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru în Consiliul Director al Asociației Artiștilor Plastici – A.A.P.B, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, – U.Z.P.R.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s