LUCIA BOAGHE, un creator de valoare spune: ,,Arta este o modalitate de a-mi conecta sufletul cu alți oameni”

LUCIA BOAGHE și publicația care a prezentat lucrările sale în Marea Britanie

Alo, bună ziua, familia Bunescu?

Da.

-Sunt Rață din Belgia, vă sun de la Bruxelles.

-Vă salut cu respect.

-Domnule Bunescu, vă invit cu soția, câteva zile la noi. Asigurăm transportul internațional și intern, cazare și masă.

-…. (Eu fac pauză câteva clipe)…Faceți glume cu mine la telefon?

-Nu. Pentru ce să fie glumă?

-Păi dacă dvs primiți un telefon de la Canberra și vă spune că sunteți invitat în Australia câteva zile cu soția fără să plătiți nimic, ce ați spune?

-Păi nu o luați așa!

-Dar cum să o iau ?

-Stați să vedeți. Noi am aflat că dvs vă ocupați de artiști. Noi avem aici un mare sculptor, Marian Sava, vrem să îl cunoașteți și să faceți câteva interviuri cu el, apoi să organizați niște expoziții în România cu el..

-Păi cu asta trebuia să începeți…

Restul nu vă mai povestesc, am fost de 2 ori în Belgia, am cunoscut opera lui Marian Sava. Au fost făcute și expozițiile. Așa am început să palpit la viața sculptorilor. Plus de asta eu am o mare pasiune pentru pictori.

   Dar iată că am întâlnit un artist aparte care îmbină cele două laturi ale vieții de creație: sculptura și pictura. Este vorba despre … LUCIA BOAGHE.

  Sus cortina! Aprindeți reflectoarele! Doamnelor și Domnilor, pentru dumneavoastră special, azi invitata noastră este LUCIAAAAAA BOAAAAAGHE!

Vă rog să vă prezentați…

-Mă numesc Lucia Boaghe și sunt un artist multidisciplinar, dar cu accent pe pictură, sculptură și instalații.

M-am născut în Republica Moldova și prima facultate am absolvit-o la USM, Facultatea de Litere, ca apoi peste ani, să fac la UTM și design de interior.

 În toamna lui 2016 ne-am mutat la Londra și aici trebuia să hotărăsc ce fac, pentru că studiile mele din Republica Moldova nu aveau nici o valoare. Soțul a zis că mă susține în tot ce decid eu și că vrea să iubesc orașul ăsta. Să știți că îl iubesc într-adevăr, nu știu, e pentru că activez în domeniul pe care mi l-am dorit dintotdeauna ori că e ceva în aerul londonez.

Interesant, ce ne mai puteți spune?

-În 2017 am organizat prima expoziție solo la Londra, după care au urmat câțiva ani de studii și s-au încununat într-un Masterat la UAL, universitatea no 2 în lume în topul Universităților de Arte, în 2021.

 După absolvire am avut marele noroc să fiu una din cei 40 de studenți din cele 6 colegii UAL, aleși să fie reprezentați de Made in Arts London, cu ei am ajuns la Affordable Art Fair London, unde doar 11 dintre noi au fost acceptați de curatorii de acolo. Asta a fost un moment crucial în cariera mea cred, pentru că am trecut mai întâi selecția MiAL, apoi selecția curatorilor, fiind promovată pe toate canalele lor. Colectorii de artă și curatorii din galerii sunt cei care vânează în așa locuri.  Astfel a început călătoria mea în Europa, fiind invitată de diferite galerii.

Felicitări! Cum a fost anul 2022 pentru arta dvs?

-Anul 2022 a fost probabil cel mai activ și productiv în viața mea. Am vizitat o mulțime de locuri noi, care erau pe lista de așteptare de ani. Am văzut foarte multe expoziții și muzee, lărgindu-mi orizonturile. Am avut 11 expoziții de grup în diferite orașe din Europa (Londra, Veneția, Florența, Milano, Fuerteventura în Insulele Canare, apoi la  Paris și Edinburgh); Câteva publicații – cataloage în expoziții, am apărut în 2 reviste-Italia și UK. Am luat un premiu pentru contribuție în dezvoltarea artelor contemporane în Paris și la sfârșit de an am intrat în cartea Artists of today and tomorrow 3 a criticului de artă Monica Ferrarini, lansată la Roma și accesibilă pe întreg globul.

– Impresionant. Cum a început anul 2023 și ce sperați de la el?

-Anul asta sper să fie la fel de bun pentru mine. Cel puțin a început minunat, cu un premiu pentru sculptură în Florența, la Palazzo Borghese. Lucrarea mea Aspiration, cea care a fost aleasă în calitate de poster pentru expoziția New Visions la Florence Contemporary Gallery în septembrie 2022, acum a luat Premiul Donatello.

M-am ales cu o mențiune la Art Vue Foundation Yearly Prize 2022 în Bruxelles, catalogul va apărea în luna februarie.

Tot pentru 2023 am deja planificate două expoziții: la Roma în mai, Napoli în Iulie și am trecut prima selecție pentru o expoziție la New York pe Time Square. Sunt gata pentru noi provocări totdeauna.

Visez în câțiva ani să ajung la Frieze și Art Basel.

Arta este o modalitate de a-mi conecta sufletul la alți oameni și de a-i atinge într-un mod sensibil. Este și un fel de dependență pentru că, indiferent dacă publicului îi place sau nu, se vinde sau nu, artistul este obligat să o facă…

Eu știu sigur că acolo unde se depune suflet, succesul vine inevitabil.

Lucrările mele pot fi găsite pe câteva platforme online:

https://www.degreeart.com/artists/lucia-boaghe

https://www.artsy.net/artist/lucia-boaghe/works-for-sale

Pentru mai multă informație despre activitatea artistica  vedeți și …www.luciaboaghe.co.uk

-Mulțumesc! Este acum vremea să vedem niște imagini cu picturi, cu tablouri, ori fotografii din activitatea dvs. Invităm deci onorabilii cititori la …GALEIRA CU IMAGINI…

Concluzia? Pentru început, câteva lucrări de pictură

 Continuăm cu niște lucrări de sculptură făcute din porțelan majoritatea, dar și din combinarea diferitelor tipuri de ceramică.

Urmează imagini de la ceremonia de premiere de la Florența, unde invitata noastră a primit Premiul Donatello pentru sculptură.

Concluzia?

Am descoperit un creator de mare talent. Nu face doar sculptură impresionantă, dar și tablouri memorabile. Dacă le privești, nu le poți uita ușor. Îi dorim sănătate și așteptăm ecouri de la expozițiile din Roma și Napoli!

Numai bine și frumos tuturor!

Aristotel Bunescu, Directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s