Descoperitorul de talente: PETRU ZOMANT, un pictor pentru inima noastră

PETRU ZOMANT vă invită în lumea tablourilor sale minunate

Pentru mine, locul cel mai încărcat cu amintiri de pe planeta noastră este Piața Amzei din București. În urmă cu peste 6 decenii, acolo veneam cu mama, pictorița Adriana Bunescu, să facem cumpărături. Acolo este Școala Generală nr. 5 unde am făcut primele opt clase și am cunoscut-o pe cea care avea să îmi devină soție. Acolo este Teatrul Ion Creangă unde am văzut atâtea și atâtea spectacole…Sar peste alte 456 motive și ajung la cel mai recent. Acolo este un frumos spațiu destinat artei, unde au loc expoziții de pictură, iar eu după ce îmi pun un papion încep să vorbesc la vernisaje despre arta armoniilor cromatice.

    Mai recent, tot aici Elena Pavelescu mi-a arătat niște tablouri superbe.

Elena Pavelescu

Evident, am dorit să știu cine este autorul și așa am ajuns la…Petru Zomant.

DATE PERSONALE:

Născut: 10.01.1953

Părinți: Zomant Alexandru, Zomant Aneta

Soție: Zomant Luminița

Copii: Zomant Mihai, Zomant Alina

Frați: Zomant Virgil, Zomant Carmen

Naționalitate: Română

Cetățenie: Română

Ocupație: Vopsitor auto, taximetrie

Studii: Școala generala nr. 102, București, Liceul nr. 30, București, Școala de vopsitorie auto

S-a născut la Bârlad, județul Vaslui. A stat la vârsta de 5 ani în comuna Borănești, județul Ialomița, apoi la Ciorogârla, județul Ilfov, în comuna Berceni, județul Ilfov ca mai apoi să se stabilească în cartierul Berceni în jurul vârstei de 12 ani, unde și-a continuat copilăria, și-a trăit adolescenta și anii de familist.

Inclinația sa spre frumos, spre desen, pictură, artă în general, l-a însoțit de mic. La școală desena pe copertele cărților, pe filele caietelor, pe orice spațiu alb, făcea  cowboy, pistoale, inimioare, portretele colegilor. Chiar a participat la un concurs de desen unde a și câștigat locul I, desenând uzina IMGB.

În jurul vârstei de 18 ani lucrează ca muncitor calificat la Fabrica de instrumente muzicale “Doina”, ca și finisor clape pian.

Dorința de a fi în permanentă interacțiune cu lumea artelor i-a purtat pașii către Teatrul Național unde a dat o proba, printre alți 500 de participanți pentru ocuparea unui post de actor corp ansamblu, pe care de altfel l-a și obținut cu proba “Interpretare la prima vedere cu grai moldovenesc” a replicii ,,Îmi curg șiroaie de gheață pe șira spinării de mânie”. În paralel, a înființat o formație de muzică cu alți prieteni, el cântand atât vocal cât și la chitară.

După perioada armatei, în anii 1975, Petru s-a angajat la “Ciclop- Bujoreni”, unde a lucrat ca vopsitor auto, moment din care și-a putut pune în aplicație și în valoare dragostea pentru culori, pentru pictură, realizând combinații de culori, forme pe caroseriile mașinilor clienților și prietenilor.

Între anii 1991-2011 a lucrat chiar și în Statele Unite, tot ca vopsitor auto, unde a pictat, la cererea și dorința clienților, diferite desene și picturi pe caroseriile mașinilor.

După anul 2011 până în prezent, ocupația sa de bază este de taximetrist.

Prieten fiind cu marele actor Florin Piersic, Petru poartă în mașina sa portrete făcute marelui actor, portrete din creion, făcute pe cartonașe, portrete cu soția și copiii. Marea lui dragoste, pe lângă soția sa, este desenul și pictura, bucurând și încântând sufletele clienților cu portrete cu chipurile lor, pe care le dăruiește.

Drumul sau s-a intersectat cu cel al marelui desenator și pictor Vladimir Zamfirescu care i-a apreciat picturile și desenele dându-i astfel un impuls în a merge mai departe.

Visa de mic să ajungă un mare desenator, un mare pictor și poate nu a găsit momentul sau persoana să-i dea acel imbold până nu i-a întâlnit pe Florin Piersic, Vladimir Zamfirescu și alte personalități care i-au validat munca și apreciat lucrările. De atunci, Petru pictează pentru prieteni, le încântă viața cu tablourile lui

inspirate de orice este frumos; casele sunt pasiunea lui, îi place sa redea ,,viața” caselor pe care le vede pe strada, cu trecutul lor, mai fericit sau mai trist.

Viața lui Petru Zomant a fost și este dedicată desenului și pictatului.

După atâtea cuvinte, să vedem și niște tablouri minunate semnate de domnul Petru…

Concluzia?

Am cunoscut un om special, un pictor de talent care face bucurii în jurul său. Să ne bucurăm deci și noi de lucrările sale și așteptăm cu mare interes o expoziție în care să vedem reunite tablourile sale încântătoare.

Numai bine și frumos tuturor!

Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru în Consiliul Director al Asociației Artiștilor Plastici – A.A.P.B, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s