Antologia Pictorilor / Doamna Daniela Oraviţanu, doctor în arte vizuale, predă o nouă lecție de virtuozitate

Distinsa Doamnă Daniela Oraviţanu

Ne grăbim să readucem în centrul atenției un Artist special. Astăzi, la Antologia Pictorilor, un invitat deosebit. Distinsa  Doamna Daniela Oraviţanu, doctor în arte vizuale, care ne predă o nouă lecție de virtuozitate.

S-a născut la 5 noiembrie 1951, la Lugoj, judeţul Timiş.

A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara.

Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1980, debutul ca artist plastic profesionist fiind făcut în 1974.

A fost profesor universitar la Facultatea de Design a Universităţii ,,Tibiscus”, iar în 2005 a obţinut titlul de Doctor în Arte Vizuale.

Activează ca grafician, pictor şi designer. Până în prezent a participat la mai mult de 410 expoziţii, dintre care 43 de expoziţii personale în România, Germania, Ungaria şi Grecia, precum şi la numeroase concursuri internaţionale, expoziţii de grup în străinătate şi în ţară, expoziţii republicane, judeţene.

A fost distinsă cu premii în 1985, 1987, iar în 1994 a primit Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Are lucrări în colecţii de stat: Grecia, România, Spania; şi în colecţii particulare : Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, fosta Iugoslavie, Norvegia, Olanda, România, Spania, Suedia, S.U.A, Ungaria, Marea Britanie.

Este menţionată în numeroase publicaţii de specialitate din ţară şi străinătate, ea însăşi fiind autoarea unor articole ştiinţifice, a unor lucrări cu caracter didactic în domeniul designului vestimentar, sau a unor lucrări de teorie a artei: Introducere în stilismul vestimentar (2004); Tensiuni şi energii vitale în pictura modernă (2005); Paşi spre designul vestimentar (2005, 2009); Un demers artistic de autodefinire (2007) .

După ce am parcurs CV- ul meu pe scurt , pot să vă spun câteva cuvinte despre demersul meu artistic , desfășurat pe parcursul a patruzeci și șapte de ani. Demersul artistic presupune un dialog spiritual cu „ lumea „ și conținuturile ei. Și creația mea a avut un parcurs artistic progresiv, cu un limbaj clar și cu limpezime programatică , un ciclu deschis ce a continuat până în acești ani . În faza de început erau existente accentele simboliste , unele încercări futuriste și chiar vorticiste . A urmat un exercițiu plastic tot pe tema nașterii și a morții , a facerii și desfacerii, dar cu o încărcătură expresionistă în ciclul intitulat DESFĂȘURĂRI. Trupuri contorsionate creau o dinamică barocă, tensiuni puternice, energii pulsatorii. Culoarea s-a separat de referința la obiect, eliberându-și forța ei expresivă. Linia , desenul au rămas dominante . Structura de bază a lucrărilor s-a bazat pe relația modernitate-clasicitate . Apoi a urmat un alt ciclu de lucrări numit STRUCTURI INTUITIVE , inspirate de ritmurile și structurile celor trei regnuri , redând energiile pulsatorii ale organicului , ce se opuneau imobilismului anorganicului , creând tensiuni între static și dinamic .

Apoi am încercat să plasez unele structuri, din ciclul de lucrări CONFIGURĂRI SPAȚIALE , în urbanistica Timișoarei , în măsura în care am găsit corespondențe între structura compozițională arhitecturală și cea a operelor mele.

În arta modernă fiecare artist își inventează propriul său spațiu , își construiește un univers al său , ceea ce am încercat și eu . De fapt , un discret demers de autodefinire m-a însoțit de-a lungul întregii activități artistice .

După o viață petrecută în lumea creatorilor de artă , atât a producerii de produse artistice cât și a acțiunii permanente de educare estetică , de transmitere a celor asimilate de mine de-a lungul timpului , unui public receptiv la valorile artistice, cât și unor tineri studenți, bineînțeles că îmi doresc să pot face acest lucru și în anii ce urmează . Un individ poate fi producător de cultură, nu doar creând produse artistice , ci și asimilând universul axiologic al mediului , pentru a transmite altora ceea ce a asimilat . Anul 2022 și începutul anului 2023 au fost foarte prolifici pentru mine și am pregătit o expoziție de pictură, pe care o voi ridica pe simezele galeriei de artă HELIOS din Timișoara, chiar în luna aprilie .

Cultura unei societăți se formează în circuitul creație, receptare și socializare valorică , și da, starea de contemplație a valorilor estetice influențează chiar și atitudinea morală. Din păcate , în ultimii ani nu a mai fost o preocupare serioasă, nici în mass- media și nici în școli , pentru formarea și instruirea populației spre o înțelegere a valorilor și nonvalorilor artistice , pentru formarea gustului estetic , pentru receptarea emoțiilor , trăirilor și ideilor creatorilor de artă . De aceea aș dori o schimbare , o lume îndreptată nu doar spre violență , sau circ mediatic de proastă calitate ci spre valori culturale reale .Instruirea , pregătirea maselor devine o obligativitate mai ales când e vorba de înțelegerea artei moderne .Iar creatorul de valori culturale trebuie să fie conștient de rolul pe care îl are în formarea personalității umane .

Îmi doresc mai multă seriozitate și conștientizare a actului creator .

Dacă artistul ar ceda gustului cetățeanului neinstruit , atunci arta ar muri .

Societatea a căzut în prăpastia haosului , a decadenței , trăind sub imperiul violenței , a urâtului etc.

Arta este o activitate integrată celorlalte activități sociale , iar observatorul participă și el activ la experiența estetică , contribuind la completarea înțelesurilor . Ar fi ideal , dacă lucrurile s-ar desfășura așa .

***

Aici se termină strălucita relatare a invitatei noastre. Este timpul acum să invităm onorabilii cititori să vadă și câteva imagini relevante. Este vorba despre tablouri, alte fotografii din îndelungata și bogata activitate a doamnei Daniela Oraviţanu.

Urmează câteva proiecte de clădiri decorate lucrările semnate de Daniela Oraviţanu

Cu criticul Ileana Pintilie
La Galeria Helios cu un coleg din Arad – Bibi Stroia
La retrospectiva găzduită de Muzeul de Artă

Concluzia?

Suntem cu adevărat copleșiți de personalitatea sa. De-a lungul a peste patru decenii de călătorii prin expoziții, muzee și ateliere ale creatorilor, nu am întâlnit un asemenea Om special din toate punctele de vedere. Îi dorim din inimă sănătate, putere de lucru și numai bine pentru toată familia sa. Cucerește definitiv TROFEUL ADMIRAȚIEI noastre, ediția 2023!

Numai bine și frumos pentru toți!

Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, – U.Z.P.R.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s