Valurile mării aduc uneori la țărm câte o sticlă cu un mesaj în interior…Cuvintele sale pot veni la noi de foarte departe, ori de aproape. Sunt scrise de mult timp, ori recent.
Îndrăgostit iremediabil de întinderile albastre, de misterele adâncurilor din ape, mereu îmi duc o scoică la ureche și aud sunetul tainelor marine… Din nou mă plimb pe nisipul ud și apa aduce chiar la mine o sticlă cu un mesaj…
Plin de emoție, mă aplec, iau sticla și o destup… iată titlul mesajului: ,,Doamna profesoară CĂTĂLINA UATU a debutat în forță în lumea picturii…”.
Acum, după atâtea vise frumoase, să revenim la realitatea bucureșteană, din martie, anul de grație 2023.
Joi după – amiază, 9 martie, plec a un nou vernisaj. O expoziție specială pentru mine. Adică expoziția “VALUL GRECESC”, ediția a XI-a 2023, la Biblioteca Națională a României, sala Papirus, din București. Cei care s-au ocupat de organizare sunt soții Truică, Dan Tudor Truică și Ioana Enescu Truică.
Știți cum e la vernisaj…Între două tablouri, te saluți cu un pictor cunoscut, ori întâlnești oameni noi…
În acest context am avut onoarea să o cunosc pe distinsa doamnă profesoară CĂTĂLINA UATU. Îmi arată două tablouri interesante pe care le semnează. Este vorba despre debutul său într-o manifestare expozițională…Impresionant! Atât pot scrie într-un singur cuvânt. Cele două tablouri se intitulază ,,Centrum” și ,,Peisaj de iarnă la malul Mării Egee”. Și acolo sunt valuri, valuri grecești..Uneori sosesc și acolo din departare mesaje…
A venit momentul, onorabili cititori, să o cunoaștem în cadrul unui interviu lămuritor pe invitata noastră specială…
–Vă rog să vă prezentați…
-Numele meu este Cătălina Uatu, sunt profesor Gradul 1de Educație vizuală, la două licee din București. Este vorba despre Liceul Teoretic ,, Benjamin Franklin ” și Liceul Teoretic ,, Nichita Stănescu”.
Am urmat cursurile Liceului de Artă ,,Hariclea Darclee” din Brăila, apoi Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității de Arte din București.
–Ce ne puteți spune despre pictura dvs?
– Pictez din pasiune și cu pasiune, atunci când simt că am o forță interioară pe care o pot transpune prin culoare. Nu creez ,,la comanda”, ci creez doar atunci când simt că a venit momentul sa îmi exprim stare interioara, poate de aceea lucrările mele pot fi interpretabile!
–Ce tematică aveți?
-Prefer compozițiile abstracte, nonfigurative, originale. Debutul meu artistic se întâmplă cu ocazia acestei Expoziții Internaționale, ,,Valul Grecesc „, pentru mine fiind o oportunitate pe care am așteptat-o in subconștientul meu mult timp! Având formație de ,,critic” am fost exigenta cu lucrările mele, astfel încât creațiile mele consider că au fost mai întâi trecute prin propriul filtru ,,critic”.
– Felicitări! Cum au fost anii din urmă privind arta dvs ?
-Am lucrat constant, cu mai multă intensitate in ultimii ani, cu speranța că voi strânge un număr suficient de lucrări pentru o posibilă Expoziție personală …care încă nu s-a materializat., Întâlnirea cu domnul Truică este ,,trenul” pe care nu am dorit să îl pierd. Întotdeauna lucrurile se întâmplă la momentul potrivit! Consider că acesta este momentul meu!
– Adevărat, așa este. A venit trenul…Să ne suim în el…Încotro?
-Îmi doresc să expun pentru că arta mea este originală, unică, cu impact vizual asupra privitorului! Am trecut de etapa ,,clasica” a ceea ce înseamnă compoziția figurativă, studiul naturii așa cum l-am perceput în primii ani de școală! Arta este cartea mea de vizită – forță interioară, contrast cromatic, surpriză și imprevizibil!
-Minunat spus. Unde doriți să fiți peste cinci ani?
-Peste cinci ani visez ca numele meu sa facă parte din lista artiștilor plastici descoperiți ca o surpriză a ceea ce arta românească postmodernă poate sa ofere!
– Vă urez să se îndeplinească această dorință! La final, vă rugăm câteva cuvinte despre lumea noastră în general…
-Lumea aceasta …prezentul îl văd ca având multe fațete, pentru că există mai multe lumi – 1.societatea actuală cu ,,neajunsurile sale” sociale, politice, culturale…ca profesor de Educație vizuală încerc să fiu un model pentru elevii mei, să îi apropii de lucrurile frumoase, de bun gust. 2- lumea ca cerc al oamenilor apropiați, cu gânduri și preocupări comune, în special colegii mei profesori care își dau tot interesul pentru a modela tânără generație și 3 – lumea mea interioară, pe care o puteți intui in operele mele de artă!
– Adevărat. Trei lumi diferite care se întrepătrund…Vă mulțumesc mult pentru dialog și felicitări din inimă pentru debut!
După atâtea cuvinte să vedem și niște tablouri …
Poftiți în …
GALERIA DE ARTĂ …
Prima dată să vedem cele două tablouri din expoziție
Concluzia?
Ați înțeles dragi cititori că sticla cu mesaj a fost adusă de un val, de …VALUL GRECESC! De expoziția “VALUL GRECESC”…
Subliniez că și eu am semnat un volum din această serie prestigioasă…
Am participat la un debut reușit în lumea picturii din București. Urăm doamnei profesoare
mult succes și să fie bine și la prima sa expoziție personală.
Până atunci numai bine și frumos tuturor! Și nu uitați să zâmbiți!
Pentru a păstra tonul atmosferei, voi semna și eu cu un celebru nume …grecesc…
Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru în Consiliul Director al Asociației Artiștilor Plastici – A.A.P.B, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, – U.Z.P.R.