Ne face mare plăcere să revenim la minunata familie Mihali, cea cu multe generații de ariști de toate felurile. Astăzi, la începutul primăverii anului de grație 2023, un nou set de întrebări pentru pictorița care semnează MONICA MIHALI…Dar, prima dată să rememorăm prezentarea invitatei noastre speciale.
Valoroasa pictoriță, membru al Asociației Artiștilor Plastici București, Monica Mihali este inginer proiectant în domeniul instalațiilor Electrice. Este fiica cea mica a maestrului Gavriliță Mihali și în afară de ultimele noutăți în domeniul ingineriei electrice (breaslă în care a primit un important premiu decernat la Sesiunea Cercurilor Științifice) a rămas tributară primei iubiri: Pictura căreia i s-a consacrat din fragedă pruncie. Primul maestru i-a fost chiar tatăl de la care a moștenit harul picturii, acel har minunat prin care reușește mereu să confere emoții și stări sufletești unei pânze prin cărbune, acuarela, pastel, culori în ulei sau acrilice. La 10 ani primește premiul ca o recunoaștere a talentului în cadrul concursului Tinere Speranțe, pentru o lucrare în cărbune. Mereu între două lumi – Știință și Arta, Pictura Modernă și cea Clasică, Monica urmează diferite cursuri de pictură sub îndrumarea profesorului Adrian Negrea. O mare pasiune este și desenul tridimensional și arta sacră. Și-ar dori să viziteze lumea și să surprindă tezaurul spiritual al locurilor și al oamenilor prin Pictură. Având o mare intuiție artistică, își dorește o carieră în Inginerie Electrică, dar și expoziții de Pictură prin care să își înmulțească talanții primiți de la bunul Dumnezeu. Rămâne profund atașată de Borșa, orașul natal de la Poalele Pietrosului, unde, într-o familie cu haruri diverse a cunoscut muzica și pictura, frumusețea și bunătatea, prietenia și fraternitatea. Monica Mihali a participat la numeroase expoziții în țară iar lucrările ei sunt vândute atât în România, cât și în străinătate. Picturile ei abordează o varietate de teme, ca reproduceri, peisaje, portrete, naturi statice, interioare, stradale etc., realizate în diferite tehnici de pictură...
Acum urmează noile întrebări:
-Care sunt pictorii români care vă plac mai mult ?
-Nicolae Grigorescu este unul din preferații mei, pictor realist și impresionist, și primul dintre fondatorii picturii române moderne. Îmi place foarte mult Ștefan Luchian, pictorul supranumit Poetul plastic al florilor care în perioada de formare la avut ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu .
– Dar dintre coloriștii străini, de care vă simțiți mai aproape ?
-Sunt foarte mulți pictori străini pe care îi admir, dar cei de care sunt mai aproape sufletește sunt Leonardo da Vinci , Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Degas , Vincent van Gogh, Rembrandt, Michelangelo și Joseph Mallord William Turner.
– Ce rol au avut muzeele, expozițiile, galeriile de artă în educarea simțului dumneavoastră artistic?
-Ador să vizitez muzee, expoziții și galerii de artă, ore în sir pot să stau să admir picturi sau sculpturi. Înveți mult de la expoziții și de la alți pictori minunați. Unul dintre muzeele mele preferate de la noi din țară este Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Din copilărie biblioteca noastră de acasă a fost plină cu albume și cărți despre artă, deoarece tata având concerte în toată lumea și fiind pasionat de artă le cumpăra. Am crescut răsfoind acele minunate pagini cu lucrări ale marilor pictori care m-au inspirat.
– Ce sfătuiți un părinte care are un urmaș cu înclinații în domeniul artelor plastice
– Să meargă pe acest drum, ori să încerce și alte domenii artistice, iar la final să aleagă singur ce îi face plăcere ?
-Eu am fost încurajata din copilărie de tatăl meu Gavriliță Mihali, care pe lângă muzician este și pictor. El m-a ajutat să îmi șlefuiesc talentul primit de la bunul Dumnezeu, cu multă dragoste și răbdare. El m-a încurajat să urmez și diferite cursuri sub îndrumarea domnului profesor Adrian Negrea de la Asociația Culturală ART-M – Școala de Pian și Pictura Baia Mare și în continuare mă susține în tot ceea
ce fac, împreună cu familia mea. Știu că atunci când Dumnezeu îți dă un talent atât de minunat, îți face și o cale. Dumnezeu nu face greșeli! De aceea recomand tuturor părinților care au copilași talentați și pasionați de pictură să îi susțină în direcția aceasta, să îi îndrume spre ce le aduce lor bucurie și împlinire. Talentul trebuie șlefuit de aceea este foarte important un Profesor. În paralel pot fi încercate și alte domenii artistice și bineînțeles să aleagă copilul ce îi place.
– Dintre toate tehnicile folosite, cu care vă simțiți mai confortabil ? Ulei, acuarele, care anume?
-Cel mai mult îmi place sa lucrez cu vopsele în ulei și acrilice, dar iubesc și cărbunele și creta pastel, fiecare tehnica având frumusețea ei.
– În afară de postările de pe internet, în ce loc vor mai putea admiratorii dumneavoastră să întâlnească tablourile pe care le semnați ? -Tablourile mele pot fi întâlnite la diferite expoziții în București organizate de Asociația Artiștilor Plastici București – AAPB din care fac parte, la expozițiile organizate de Asociația Culturală ART-M – Școala de Pian și Pictura Baia Mare din Maramureș și Galeria privată Cluj ART din Cluj- Napoca județul Cluj.
– Până unde știți că a ajuns cel mai departe, fizic, concret, nu pe internet, o lucrare de-a dumneavoastră ?
-Cel mai departe am o lucrare care împodobește casa unei prietene dragi, în San Diego, California, dar am lucrări și în Europa, în Bruxelles, Belgia, în Forli, Italia în Germania și am și în Marea Britanie, în Anglia.
-Felicitări…Acum să vedem niște tabouri și imagini cu dumneavoastră…
Minunat, pentru toate acestea primește din partea Agenției de Presă Culturală TROFEUL ADMIRAȚIEI NOASTRE, ediția 2023!
Concluzia?
Am redescoperit un artist de valoare, care prin lucrările sale, prin reinterpretări, predă o adevărată lecție de pictură universală. Îi dorim multă sănătate și bucurii. Numai bine și frumos pentru toți. Și nu uitați să zâmbiți!
Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturală și Sportivă – A.P.C.S., membru în Consiliul Director al Asociației Artiștilor Plastici – A.A.P.B, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, – U.Z.P.R.