9 – La Lunca Bradului, județul Mureș, într-un colțișor de Rai…

Ajungem acum în comuna Lunca Bradului, județul Mureș, la Muzeul Ciobotă- Petruț.

Rusalina Petruț, Gavril Petruț, Andreea Petruț, tricolorul! Patru suflete, o singură familie…Da, și steagul are suflet. Unul foarte frumos…

Intrăm pe tărânul comorilor folclorice …

Ne întâmpină cu bucurie doamna Rusalina Petruț, inițiatoarea și organizatoarea muzeului în aer liber, a multor programe și manifestări culturale, toate legate de valorificrea tezaurului tradițional țărănesc din zonă. Deși vremea a fost destul de rece și ploioasă, când am ajuns noi acolo, ne-am bucurat mult de priveliștea unui adevărat loc de poveste; un tăpșan pe care erau risipite căsuțe ce adăposteau unelte, obiecte casnice ce au aparținut părinților doamnei Rursalina. Mai târziu apare și soțul său,,.Gavril Petruț, jovial și încântat mereu de oaspeți, angrenat evident în multe treburi gospodărești.

În finalul de mare fast, o vom cunoaște și pe fata lor, renumita în zonă, e vorba de Andreea Petruț. Trei destine, trei vieți dedicate valorificării depline a splendidelor tradiții populare românești.

Numele Muzeului Ciobotă – Petruț vine de la numele a două familii din zonă. În primul rând, este vorba despre familia Ciobotă, părinții doamnei Rusalina. Cea care prin căsătorie a devenit doamna Petruț, după numele soțului.

Începem călătoria noastră de vis pe un timp ploios. Pun umbrela deasupra capului. Jumătate de orizont este obturat. Dar, ce văd prin cealaltă jumătate mă uimește.  Gospodărie, curte, apoi ieșim și începe urcușul. Mai urcăm, mai urcăm și ajungem în poiana pe care o voi îndrăgi foarte mult la plecare.

O zonă cu mai multe construcții în care intrăm și vedem doar obiecte vechi și variate de gospodărie, vechi de mai multe decenii. Adică un adevărat muzeu…Unele dintre obiectele prezentate ne erau compelt necunoscute, nu știam la ce au folosit, ori cum se numesc…

Ei bine, acum este acum. Aici, în fiecare an au loc simpozioane, mese rotunde, tabere de creație, la care vin numeroși participanți din zonă, ori din țară…. Ei sunt creatori populari, oameni de cultură, invitați din 8  județe, dar și din alte țări europene și chiar din Statele Unite ale Americii.

Fata gazdelor noastre este talentată interpretă dă muzică populară. Are în pregătire o carte de versuri, pictează în stilul naiv și face parte din Asociația Artiștilor Plastici – Mureș.

Retrospectiv, vedem tablouri pictate în stil naiv, apoi costume populare, unelte din gospodărie și multe altele. Toate formează tezaurul din cadrul Muzeului Ciobotă-Petruț…O mențiune specială se cuvine făcută pentru a sublinia construcția de peste drum care adăpostește o impresionantă colecție de costume populare băbătești și femeiești, în mărime naturală, expuse pe manechine. Așa cum se mai vede uneori în magazinele de artizanat…

…Am primit în dar două cărți. Simpozionul Național – Personalități ale Văii Mureșului Superior – antologie de Rusalina Petruț, Editura Vatra Veche. Pe prima pragină o dedicație emoționantă din care citim… Cu prețuire, pentru familia Bunescu. Lunca Bradului, 7 mai 2023, urmează o semnătură. Al doilea volum este intitulat chiar Muzeul Ciobotă – Petruț. Autori sunt Rusalina Petruț și Andreea Petruț. Editura Constantin Romanu – Vivu. Târgu Mureș. Pe prima pagina o altă dedicație familiei noastre. Legat de cărți, precizez că am avut și noi ocazia de a expedia la Lunca Bradului câteva volume semnate de soția mea, toate intitulate Povești pentru Ileana. Ne gândim că volumele stau în case cu copii, ori vor ajunge toate acolo..

În calitate de ziarist, am primit apoi două superbe numere din publicația La poale de Călimani…Editor este Asociația culturală La poale de Călimani…Chiar acum le am  pe biroul de lucru și revin mereu la articolele valoroase tipărite pe o hârtie elegantă, lucioasă.

Este remarcabilă preocuparea de o viață a acestei familii de păstrare pentru generațiile viitoare a tradiției populare. Ea se află din păcate într-un proces lent de degradare și ștergere din memoria colectivă și individuală… Ari fi de dorit să întâlnim în mai multe zone a unor oameni cu preocupări similare. Noi suntem dintotdeanua admiratori sinceri ai folclorului românesc. Soția mea a facăt mai multe stagii de practică folclorică pe timpul studenției, iar la finalizarea studiilor universitare la București, lucrarea sa de licență a avut o temă din folclorul românesc. Numele ei este …Stadiul actual al obiceiurilor de iarnă din județul Vrancea. În urmă cu mulți ani, am început și noi, pe cont propriu, identificarea și achiziționarea unor obiecte fin lumea satelor. Țin minte cum lumea se uita bizar la mine când veneam de la gară, pe Calea Victoriei, cu ditamai furca pe umăr… Ale tinereții valuri…

La final, adresăm un gând de mulțumire și recunoștință gazelor noastre pentru munca lor deloc ușoară. Cu un singur scop – de a nu se pierde acest fior tainic al creației noastre populare atât de bogate la noi la români…

Plecăm cu gândul de a reveni cât mai curând. Dorim să cunoaștem noi și noi detalii despre acest univers aparte – Lunca Bradului.

Vă invităm acum în galeria cu imagini…

De la stânga la dreapta: Ilarie Gh. Opriș, Silvia Bunescu, Ștefan – Ioan Rozsa, Rusalina Petruț
Mama este mândră mereu . Are și pentru ce…Urmează tablourile fetei , Andreea Petruț

La finalul acestui capitol se cuvin mulțumiri domnului Ioarie Gh. Opriș, pentru proiect, realizare, pentru că ne-a însoțit și la acest muzeu, pentru poze și pentru multe altele…Sănătate tuturor și numai bine!

Aristotel Bunescu, directorul Agenției de Presă Culturală și Sportivă – APCS, membru în Consiliu Director al Asociației Artiștilor Plastici București – AAPB, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști – UZPR

 

  

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s