ANCA POPESCU: Arta trebuie să respire. Expoziția “Apă & Mitologie” marca TRUICART Events Brand

MOTTO: „Trebuie să fim un stat de cultură la gurile Dunării; aceasta e singura misiune a statului român și oricine ar voi să ne risipească puterile spre alt scop, pune în pericol viitorul urmașilor noștri și calcă în picioare roadele muncii străbunilor noștri ”  – Mihai Eminescu.

            În perioada 9 – 13 septembrie, Sulina fost gazda expoziției “Apă & Mitologie”, sub egida brandului TRUICART Events, reprezentat de renumitul curator Dan Tudor Truică și de soția domniei sale, Ioana Enescu Truică, al căror mesaj a fost clar încă de la început:Arta trebuie să respire!

Oratorii de la vernisaj

            De ce Sulina? Trebuie să fii cu adevărat îndrăgostit de aceste locuri, pentru a le simți lumina, energia și farmecul care te cuprind doar privind cum Dunărea se pierde în mare. Orașul care vede primul soarele la răsărit a primit, la Biblioteca Orășenească Jean Bart din incinta Școlii Primare din Sulina (construită în jurul anului 1900), 28 de artiști plastici de înaltă clasă, atât din România, dar și din Spania, Italia, Bulgaria și Ungaria.

Școala Primară Sulina, construită în 1900

            Evenimentul a avut loc cu participarea Primăriei orașului Sulina, Asociației “Sculptor marinar Laurențiu Macarie”, Ligii Navale Române, Asociației Careul Marinarilor, alături de personalități ale orașului, care au pus în evidență atât aspecte relevante ale Europolisului anilor 1900, dar și importanța artei, sub toate formele ei, într-o lume care, în astfel de vremuri are nevoie de liniște, de frumos, de lumină.

            Principala sursa de viață – apa este reprezenta în mitologie un cumul de interpretări simbolice: element de vitalitate, regenerare (Apa Vie, Apa Moartă, povestea lui Ion Creangă – Harap Alb), element al nemuririi (fântânile tinereții din apele Stixului, Apa Duminicii, ce are izvoarele în Rai și care, după ce ocolește cerurile coboară pe Pământ pură, sub formă de rouă), element al genezei (nașterea Afroditei din spuma mării), dar și element al distrugerii (potopul lui Noe), element al metamorfozei (mitul lui Narcis îndrăgostit de propria-i imagine care,oglindindu-se în apa lacului cade, moare și se transformă în narcisă), element de transcendență (Charon, singurul luntraș al râului Styx spre tărâmul morților, Apa Sâmbetei care se scurge spre Tărâmul Celălalt, după ce ocolește Pământul).

Din început era numai apă, Dumnezeu zbura pe sus ca un hulub, iar Necuratul cu trei rânduri de aripi stă sub apă şi a strâns nişte spumă cât casa” – Elena Niculiţă Voronca, Datinile şi credinţele poporul român adunate şi aşezate în ordine mitologică, Cernăuţi 1903.

            Revenind pe țărmul Sulinei, la vernisajul expoziției “Apă & Mitologie”au luat cuvântul domnul Dan Tudor Truică, domnul comandor Anghel Piroșca – președintele Asociației Careul Marinarilor și domnul Ilarion Barbu, care ne aduc în prim plan ideea că ne aflăm la kilometrul zero al unui fluviu care spune povestea Europei, în locul în care se află prima biserică pe care o vede soarele la răsărit – Catedrala ortodoxă Sfântul Alexandru și Sfântul Nicolae din Sulina, ctitorită pe vremea Regelui Carol I. De asemenea, domnul Ilarion Barbu îi înmânează domnului Dan Tudor Truică un set de articole din presa elenă și albaneză despre fenomenul Valul Grecesc, inițiat de TRUICART Events Brand, care subliniază din nou consecvența și temeinicia lucrului bine făcut.

            Pornind de la mesajul serios și convingător Împreună vom învinge prin artă, dincolo de frontiere și de bizareria vremurilor în care trăim, am fost martorii unui mesaj artistic de mare valoare, oferit cu generozitate de artiștii care au expus pe simezele Școlii Primare din Sulina – lucrări cu teme ce curg împreună cu mesajele simbolurilor din apă și mitologie deopotrivă, din care amintesc doar câteva care mi-au atras atenția, în mod deosebit:

Ioana Enescu Truică – Vernisaj

Elena Otilia  –  Peisaj

Ioana Lidia Ilea – Mitologie

Carmen Cecilia Rusu – Ceasul Londrei și Timp (realizat din 24 de straturi de rășină)

Gabriela Năftănăilă Leventu – Semne

Stelia Marinela Radu – Lacul

Aurelia Matei – Amintire din Letea, Zbuciumul pelicanilor

Cornelia Victoria Dedu– Magnolii

sau

Donchev Konstantin – Compoziție.

            Fiecare dintre lucrări, ca mărturisire a sublimului care îl cuprinde pe artist în actul creației, reprezintă o punte culturală de înaltă clasă, între spiritele care s-au reunit în cadrul acestei expoziții și abordează o paletă variată de forme și tehnici de expresie: de la cele clasice (pictură, grafică), la cele neconvenționale (rășină, țesătură). Întoarcerea la natură, dar și acceptarea cotidianului acoperă o gamă armonioasă de culori, conferind o lumină curată spațiului expus și propunând iubitorilor de artă prezenți o călătorie culturală în lumea emoției exprimate şi a atitudinii contemplative.

Totul se petrece aici cu talent și eleganță în jurul apei, a vieții din jurul ei, a naturii în orice formă și a timpului, singurul martor tăcut al trecerii noastre prin Univers, în care doar valoarea artei ne măsoară bătăile inimii.

Galerie cu imagini din expoziție:

Carmen Cecilia Rusu
Magnolii
Ceasul Londrei
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s