Invitație în universul lui Bogdan – Lucian Sălăjan

La una din marile întâlniri importante ale acestui an, unde am pus față în față doi oameni speciali din punct de vedere spiritual, am avut o surpriză foarte plăcută. Unul dinte protagoniști a fost adus de un ,,ucenic”, care a fost prezentat cu numele de Bogdan.

Seara, o întreb pe soția mea. Ce a impresionat-o mai mult, doamna doctor, ori domnul profesor. Soția răspunde că despre cei doi mai cunoștea niște informații, dar revelația a fost …Bogdan. Așa am ajuns la domnul  Bogdan – Lucian Sălăjan . El are multiple laturi interesante ale unei personalități puternice, dar azi că voi pune în lumină, artistul plastic din el…

1) Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați pentru început…

Sunt a patra generație ,,încălțată”, adică născut, crescut, trăit în Ploiești, același cartier Piața Sârbească. Este cartierul lui Nichita Stănescu, dar și locul în care pentru o scurtă perioadă a trait Constantin Dobrogeanu Gherea. Sunt mai mult trecut decât viitor. Pentru a etala CV – ul meu ar trebui câteva pagini și nu aceasta ar fi greutatea, ci a explica de ce am ales de-a lungul vieții un nou punct de inflexiune și nu altul sau n-am acceptat o tratare liniara a vieții. Pe scurt, pot spune că m-am ocupat un pic de electronică, un pic de informatică, un pic de contabilitate, un pic de comerț pe diferite și multe trepte ierarhice.

2) Pentru ce ați ales  pictura  și nu muzica ?

Nu eu am făcut alegerea, ci Dumnezeu! Mi-ar fi plăcut să cânt să-nțeleg matematica artelor (adică muzica), dar n-am fost înzestrat cu așa ceva. În schimb, a observa oamenii, peisajele, culorile ce le înconjoară, linia ce le definește m-au atras mereu. De aici a venit o stare de bucurie greu de explicat.

3)  Care sunt tehnicile preferate  ? 

Nu am  nicio pregătire coerentă, sistematică privind artele plastice. M-au atras desenul și pictura in ulei, acestea fiindu-mi cele mai la îndemână.

4) Vă simțiți bine în tablouri  de dimensiuni mai mici, ori preferați suprafețele mari ?

Nu dimensiunea lucrării contează, ci dacă ceea ce dorești să exprimi se încadrează într-o lucrare de șevalet sau pe un panou mare. Am lucrări de dimensiuni mai mari – o replica la Cina de taină cu apostolii și domnul Iisus în haine populare românești (2,6×1,2 m) un Iisus răstignit (2×1,2m ) arhanghelii Gavriil și Mihail, dar și lucrări de șevalet (pictura în ulei pe carton sau pânză).

5) Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?

Un răspuns infatuat de genul nu există nimic dincolo de arta se poate da.  Dar sunt un laic cu bucurii și tristeți, cu păcate pentru care mă rog să-mi fie iertate. Am trei copii care se afla răspândiți în toata Europa (un băiat în Germania, altul în Irlanda, iar fata în Anglia). Ei sun capodoperele vieții mele!

Cu un ochi rad (că au găsit liniștea și împlinirea acolo unde sunt), iar cu unul plâng ca nu îi am mai aproape să-i vad, să-i îmbrățișez. Am publicat de curând o broșura despre cartierul meu “Ploieștii clucerului Boldescu”.

6) Unde vă vedeți peste 10 ani ?

Sper să nu ajung într-o criptă, în rest numai de bine.

7) Înainte de a vă mulțumi neformal pentru acest dialog interesant, vă rog la final să adresați un gând pentru cititorii acestui interviu care vă descoperă cu plăcere universul dumneavoastră artistic.

Aștept întrebările lor indiferent dacă din ceea ce lucrez le place sau nu!

Aici se termină întrebările și răspunsurile…

Dacă sunt întrebări ale cititorilor, ele se vor expedia la email  aristotel.bunescu1@gmail.com. Ori pe contul de Facebook Aristo Bunescu.

Galerie cu imagini

Profesorul și-a instruit bine ,,ucenicul „

Impresionant vas cu flori …

Detaliul face valoarea. Felicitări domnule Bogdan!

Cu viteză mare spre …notorietate!

Semnează un prieten fidel

Adică, Bunescu Aristotel, Ca terminăm cu o rimă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s