Gabriela Ichim: Bijutierul care iubește pictorii

 

Oare cum poate, stimați cititori, să fie definită doamna Gabriela Ichim, un om pasionat de numeroase domenii, de la nepoții ei, la cei doi băieți, de artă vizuală la grădinărit, de la webdesign la bijuterii, până la creșterea animalelor?  Dar, detalii incredibile despre multipele sale pasiuni veți putea afla în intreviul inclus în acest articol.

Într-o necesară concentrare demnă pentru un titlu relevant, am ales pentru astăzi ,, bijutierul care iubiește pictorii” și nu întăplător.

s

O piesă realizată de Gabriela Ichim

Am cunoscut-o pe doamna Gabriela Ichim, cu ocazia programelor organizate de Asociația Artiștilor Plastici din București. Aici, face fotografii și filme, organizează evenimente, administrează, cu mare succes, un site al asociației și multe altele.

După ce mi-a vorbit, ani la rând despre pictori, ori graficieni, despre sculptori și alte categorii de artiști, am descoperit, nu cu surprindere, deoarece cine trăiește în asemenea mediu, mai devreme ori mai târziu va avea la rândul său realizări foarte frumoase.  Așa am descoperit un bijutier de mare valoare.

Dar să o lăsăm, mai bine pe doamna Ichim, să ne spună singură această fascinantă poveste, într-o lume cenușie cu mulți oameni blazați și presați de evenimente și facturi.

c

Gabriela Ichim. Imagine din arhiva personală

Vă rog să vă prezentați pentru cei care vă cunosc mai puțin

Numele meu este Gabriela Ichim. Sunt inginer chimist și nu numai – aceasta însemnând că atunci când am întâlnit ceva ce m-a impresionat, nu m-am mulţumit să trec tangenţial. Am dorit sa intru mai în amănunt. Aşa se face că am acumulat o serie de specializări (unele cu diploma…, altele fără…).

Cum ați ajuns la bijuterii ?

Când mi s-a născut ultima nepoţică, am realizat design-ul pentru tot ce este legat de botez, de ceea ce se tipăreşte pentru un astfel de eveniment. Printre acestea, erau şi cartonaşele care se aşează pe masă, cu numele invitaţilor, pentru care îmi doream o fundiţă mai elaborată. Căutând pe internet, am descoperit o tehnică japoneză, de peste 4000 de ani. Aşa am ajuns să creez flori Kanzashi tsumami. Nu a durat mult şi am început să lucrez şi accesorii din sârmuliţă şi pietre semipreţioase.

d

O piesă realizată de Gabriela Ichim

 Din ce materiale sunt făcute ?

Florile Kanzashi le confecţionez din materiale sintetice (care se pot topi). Bucăţelele de material sunt pliate cu pensetele și lipite prin topire.

Care bijuterii au avut cel mai mare succes concretizat în vânzări ?

Nu am lucrat în mod special pentru vânzare. Acestea, (bijuteriile – mai bine spus accesoriile), pentru mine înseamnă un hobby. Îmi place să le meşteresc. Îmi creează o stare de bine atunci când lucrez. Nu cred ca aş putea să fac producţie. Cu toate acestea, aproape tot ce se poate vedea pe site-ul meu, nu le mai am.

Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de meșteșugul pentru bijuterii ?

Dacă a meşteri bijuterii înseamnă un hobby, există totuşi câteva activităţi care mă definesc. Nu pot spune care din ele ar fi pe primul sau pe ultimul loc în viaţa mea; acestea sunt: webdesign, grafica publicitară, film şi nu în ultimul râd, fotografie.

Eelevă fiind: am luat lecţii de acordeon si am cântat în Orchestra de estradă a şcolii la care învăţam, am făcut gimnastică acrobatică şi am participat la concursuri, am fost vicecampioana pe judeţ la tenis de câmp, am fost membră a Cenaclului literar „Zburătorul” de la Onești organizat de Gheorghe Izbăşescu, am fost singura eleva a liceului notata vreodată cu 10+ la o teză.

d

O piesă realizată de Gabriela Ichim

Unde vă vedeți peste 10 ani ?

Deşi, din păcate, timpul nu favorizează pe nimeni, sper să pot face, nu cât fac acum, ci măcar dublu şi dacă este posibil, chiar mai mult – calitativ în special dar şi cantitativ.

 Este o altă întrebare la care doriți să răspundeți ? Care este? Formulați răspunsul …

Adică… să-mi pun singură o întrebare şi tot eu să răspund? Tare de tot. La punctul acesta al interviului, daţi-mi voie să nu formulez o întrebare. Voi da doar un “răspuns”: Am doi copii (băieţi) pe care-i iubesc nespus. Am două nurori pe care le iubesc la fel. Şi am două nepoţele şi doi nepoţei pe care-i iubesc cât pe toţi la un loc şi ceva pe deasupra. Nu puteam să nu vorbesc despre ei pentru că ei sunt viaţa mea.

Lucrați mult cu pictorii, cum este viața în mijlocul lor?

Colaborarea cu pictorii o datorez mătuşii mele Adriana Pălăceanu, care este pictor. Fac parte dintr-o familie în care mulţi membri au talent şi înclinaţii către artă. Talent am moştenit şi eu, dar nu l-am cultivat în pictură. De aceea, am spus-o, o spun şi acum, mâna unui artist care ţine o pensulă, pentru mine înseamnă miracol, fascinaţie. O văd pe mătuşa mea făcând asta mereu şi de fiecare dată sunt uimită de ceea ce aşterne pe pânză. Dincolo de fascinaţie, păcat că, uneori, trebuie coborât şi pe pământ.

d

O piesă realizată de Gabriela Ichim

Înainte de a vă mulțumi neformal pentru acest dialog interesant vă rog la final să adresați un gând pentru cititorii acestui interviu care vă descoperă cu plăcere universul dumneavoastră artistic.

Când nu faci nimic, cu siguranţă nu faci greşeli, dar nici nu te alegi cu ceva. Până şi din greşeli poţi câştiga. În concluzie, cât timp vă bate inima, experimentați. Nici nu ştiţi ce lucruri înteresante, ce pasiuni pot ieşi la iveală. (În paranteză fie spus – am ţesut cu războiul de ţesut, am facut croitorie, am cusut goblen, am grădinarit – în seră şi în aer liber, am crescut animale). Indiferent ce am făcut, am făcut cu pasiune şi cu plăcere.

d

De Gabriela Ichim

Elemente de CV

Facultatea de Tehnologie Chimică Organica la Iași;

Primul meu curs de calculator a fost în MS DOS;

Curs de biblioteconomie;

Curs de management de proiect;

Curs webdesign – doua module

Curs grafică publicitară – două module

Curs artă fotografică – în desfăşurare

Am lucrat câţiva ani în Combinatul Chimic Borzeşti, câţiva ani în învăţământ ca profesor de chimie, fizică, matematică, alţi câţiva ani ca bibliotecar. Cel mai mult mi-a plăcut cât timp am lucrat la tipografie. Acum fac webdesign şi grafică publicitară pe un PFA.

Acesta a fost interviul. Ce se mai poate spune acum?

Să urăm, din toată inima, sănătate doamnei Ichim, care chiar și acum, în calitate de bunică, a început un nou curs de artă fotografică, profesor fiind Paul Agarici.

Oare câte cursuri va mai începe ? Cine știe să răspundă. Eu nu știu numărul lor, dar știu sigur că nu se va opri, iar mereu va fac noi și noi lucruri de mare interes. Mult succes!

Aristotel Bunescu

d

O piesă realizată de Gabriela Ichim

Un gând despre „Gabriela Ichim: Bijutierul care iubește pictorii

  1. Cu siguranta ca, strain fiind, m-as fi indragostit pe loc de doamna asta; dar in loc de asta, am norocul sa-i fiu frate si deja ma bucur de dagstea si prietenia ei.
    Mult succes in continuare Gabita!
    Si sa va mai spun ceva: a fost modesta in auto-aprecierea de mai sus, pentru ca sant mult mai multe lucruri cu care poate sa se laude…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s