EMILIA TRANDAFIR – UN GRAN PINTOR

tr 1 87519323_242884783377980_6339988301516111872_n
DOAMNA TRANDAFIR A PRIMIT CHIAR TRANDAFIRI! 
    Am apelat la un titlu în limba spaniolă pentru simplul motiv că artista prezentată astăzi trăiește în Spania… A fost și va reveni în România. Dar acum este în Spania și trebuie și oamenii de acolo să știe ce fel de personaje primesc din țara noastră, în afară de cei de care nu doresc acum să scriu…
   Doamna Trandafir a mai fost invitată la noi, dar pictează așa frumos, încât amatorii de arta au solicitat noi detalii…
   Avem în față un mare pictor… Rememorez cu mare plăcere cuvântul meu rostit la expoziția sa de la Asociația Artiștilor Plastici București.
Iată un nou interviu cu Emilia Trandafir:
Poate un pictor român să trăiască numai din arta sa ?
1. Eu cunosc destui artiști din Spania și nici unul nu trăiește numai din pictură. Toți completează această pasiune cu muncă in alt domeniu. Deci, nu cred că se poarte trăi numai din pictură. Numai dacă te numești Adrian Ghenie care vinde o lucrare cu sute de mii de euro. Acum ceva timp citeam ce a postat un profesor de pictură și un mare pictor , că artiștii sunt nebunii frumoși care își pun toată viața in slujba a ceea ce iubesc: pictura.
La școlile de pictură, unii profesori provoacă pe cei care fac primii pași în artă să intre direct în experimente coloristice, fără a asimila marile lecții din istoria mondială a picturii. Este utilă această cale pentru viitorul artiștilor tineri ?
2. Dacă unii profesori își provoacă elevii la experimente coloristice fără a asimila marile lecții din istoria mondială, după părerea mea, acel profesor este un profesor modern și foarte curajos. Acest curaj este in beneficiul elevului , pentru că așa își poate arăta talentul pe care îl are in interior. Acest experiment îl ajută pe elev să crească in pictură și își poate descoperi stilul lui propriu, original și unic și îl poate inbunătăți cu lecții ale marilor artiști, care după părerea mea nu ar trebui să lipsească din formarea viitorului artist.

Spațiile actuale de expunere din județe și din București sunt suficiente pentru a oferi oportunități artiștilor vizuali ?
3. Spațiile actuale de expunere nu vor fi niciodată suficiente pentru câți artiști avem și acest lucru a creat mereu polemici. Exact ce s- a întâmplat in orașul meu natal, Târgoviște care este singurul oraș reședință de județ care nu are o Galerie de Artă. Toți artiștii din oraș au luptat ca acel spațiu să ne fie restituit, dar fără nici un rezultat. Numai in comuna Răzvad, din Târgoviște sunt 7 artiști plastici, dați- vă seama la nivel de județ câți artiști sunt?
În ultimii ani, unele spații au fost închise fie pentru a face loc unor bănci, fie sub pretexte de siguranță. Ce părere aveți ?
4. In ultimii ani unele spații destinate artei au fost închise, sau au fost ocupate de unele entități sub diferite pretexte. Exact ce s- a întâmplat cu galeria din Târgoviște. A fost “împrumutată” și nici azi nu a fost înapoiată Culturii. Părerea mea personală e că “cineva “ne vrea: puțini, ignoranți și dezbinați, pentru a ne putea manipula cum vor.
Încotro se îndreaptă pictura din țara noastră ?
5. Pictura din țara noastră se îndreaptă spre bine și are toate Ingredientele să ajungă destul de sus, ținând cont de toți artiștii români care au cucerit lumea. Și avem multă forță in artă, in special in pictură, lucru care mă face să cred că vom excela in viitor.
Dar din Europa? Ați avut ocazia să vedeți multe muzee de peste hotare. Ce părere aveți în acest sens ?
6. Europa întotdeauna a fost reprezentată de mari pictori și cred că așa va fi și de acum in colo. Europa nu a dus și nu va duce lipsă de mari artiști pentru că este capitala artei din întreaga lume. Locuind de atâția ani in Spania, am vizitat multe muzee și case memoriale. Bineînțeles că am rămas plăcut impresionată de operele de artă pe care niciodată nu m- aș fi gândit că le voi admira. Și încă mai am multe muzee pe care îmi doresc să le vizitez.
Picturile dumneavoastră unde au ajuns cel mai departe în raport cu locuința dumneavoastră din Târgoviște, ori cu locurile unde ați expus în ultimi ani ?
7. Cele mai multe dintre lucrările mele sunt in Spania, 9 ( nouă) lucrări am avut marele privilegiu să le vând in SUA, unei familii care a vizitat Târgoviștea mea natală exact de Zilele Cetății, ziua orașului. Am mai vândut lucrări in Suedia, Mexic și Republica Moldova.
Cum credeți că va arăta pictura dv peste cinci ani ?
Legat de tematică, vor predomina figurile de domnitori, casele din alte epoci, portretele, ori peisajele?
8. 9. Îmi doresc ca peste 5 ani, pictura mea să fie “a mea” cu stilul meu aparte, cu amprenta mea personală in care peisajele și casele mele “iubite” să nu lipsească, deși îmi doresc să abordez și altfel de tematică, alt stil. 
Aici se termină dialogul, dar un PS ne umple de o și mai mare bucurie:
PS. Vin in vacanță in luna mai. Sper să ne vedem, să bem un suc și să discutăm de pictură. O zi minunată vă doresc!
Dar să vedem ce și cum mai pictează doamna….Vă rog să admirați arhitectura caselor, dar și cromatica incredibilă a florilor….

 

În concluzie, un talent aparte însoțit de o muncă tenace. Rezultatul este o pictură de valoare indiscutabilă. MULTĂ SĂNĂTATE! VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG ÎN ROMÂNIA!
Un admirator fidel,
Bunescu Aristotel

Un gând despre „EMILIA TRANDAFIR – UN GRAN PINTOR

  1. Mulțumesc din suflet domnului ARISTOTEL BUNESCU, fără domnia sa acest lucru nu ar fi fost posibil. Ne vedem la vară pentru a continua ce am început in urmă cu ceva timp!
    Cu stimă,
    Emilia Trandafir.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s