Antologia Pictorilor: SABINA POPOVICI – O ADEVĂRATĂ REVELAȚIE A ANULUI ARTISTIC 2022

Ea este SABINA POPOVICI

24 florar 2022. Adică despre florile lunii mai vrea să spună calendarul popular românesc. Iar eu, la rândul meu, doresc să vă scriu încântat tot despre flori, dar unele nemuritoare. Sunt superbele tablouri alcătuite cu har de Sabina Popovici. Menționez că sunt nemuritoare, deoarece cu restaurări corecte, la 30 -40 de ani, o lucrare de pictură are practic viață fără sfârșit. Mă gândesc deja la cum trece ea timpul și ajunge în viitorul îndepărtat să fie admirată.

Alături de flori, invitata noastră realizează și potrete de mare valoare. Este timpul să facem loc unui dialog introductiv….

-Petru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Ma numesc Sabina Popovici si sunt un om intr-o continua cautare a sinelui ceea ce a dus la descoperirea picturii acum 10 ani, la varsta de 40 de ani mai concret. Initial, am studiat singura desenul cu emisfera dreapta dupa Betty Edwards dupa care am cautat sa gasesc in orasul meu ( Piatra Neamt) un curs de pictura. Intamplarea a facut sa gasesc cursurile de pictura in acuarela la Scoala Populara de arta. M-am inscris imediat si de aici incepe studiul. Am fost eleva domnului profesor Arcadie Raileanu  un om talentat si cu o sensibilitate aparte iar scoala este plasata in cel mai frumos loc din Piatra Neamt drept pentru care mi-a ramas in suflet. Acolo fiecare este indrumat sa-si gaseasca calea proprie ceea ce m-a incurajat foarte mult eu fiind o autodidacta.

    Concret sunt un pictor in acuarela autodidact si invat zilnic cate ceva. Imi plac portretul si florile ,urmaresc sa redau emotii si de obicei cand pictez ma pun cumva intr-un dialog cu personajul pe care il am ca model sa-l inteleg cine este ,ce simte, ce viseaza. Cumva marea mea inspiratie vine din arta orientala chineza si japoneza in a carei cultura tot ceea ce ne inconjoara e mai mult decat natura vie. Acolo am descoperit o adevarata magie si perfectiune a acuarelei de care m-am indragostit.

-Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră ?

-Spus intr-un mod simplu si concret munca si pictura. Eu locuiesc in Wales (UK) . Evit sa spun Tara Galilor pentru ca am inteles ca e cumva improriu. Timpul liber mi-l ocup in exlusivitate aproape cu studiu si pictura. Am studiat corpul uman si am inceput sa pictez flori. De asemeni am avut bucuria de a fi invitata de Vanessa Schmitz Grucker pentru un articol la revista „Practique des artes” in legatura cu o pictura pe care o iubesc mult ” Meditatie” si o voi atasa de asemeni si aici.

 De asemeni am inceput sa abordez pictura digitala deoarece e foarte facila in crearea studiilor si stabilirea compozitiei. Acolo poti desena , modifica si sterge cu usurinta .

– Cum a început 2022?

 -Poate o sa radeti … pictand . Da in noapea de Revelion pictam. Sunt un om retras si prefer linistea drept pentru care pictura imi aduce mintea ( de obicei agitata ) intr-o stare meditativa si de contemplatie.

–  Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următorii ani?

-De curand am descoperit pictura japoneza ( nu ma refer la acuarela inspirata de artisiti japonezi cum am spus mai sus) . Ma refer exact la pictura japoneza ( nihonga) care mi-a furat sufletul pur si simplu. E cumva asemenatoare cu acuarela dar si foarte diferita . Se picteaza direct cu pigmenti in amestec cu liant pe baza de gelatina si se picteaza jos pe podea . Este un raspuns al japonezilor la pictura in ulei si datorita liantului se lucreaza usor in straturi pentru ca stratul anterior nu se activeaza la apa ca in cazul guasei sau acuarelei.

Ei bine in doresc sa o inteleg mai bine si sa gasesc modul propriu de a ma exprima prin ea  alaturi de acuarela deoarece aici chiar nu prea am de unde invata ( ma refer ca sunt putine referinte in lumea artei si putini care o abordeaza), insa are atata frumusete si profunzime incat m-a cucerit cu totul.

Al doilea lucru pe care mi-l doresc este sa am intr-o zi o expozitie personala in orasul meu natal Piatra Neamt.

Am participat la diverse expozitii de grup atat in tara cat si in strainatate  ca Hong Kong  , Fabriano ( Italia) , Madrid( Spania), Bratislava ( Slovacia) dar nu am reusit sa am o expozitie personala. Si da … lucrez la asta.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Sincer mi-as dori sa am mai mult timp pe care sa il dedic picturii . Am foarte multe idei  si vreau sa le pun pe toate  pe hartie . Pin pacate aici lumea nu prea pune pret pe arta si trebuie sa recunosc ca romanii sunt mult mai inclinati spre a cumpara in tablou. De fapt marea  majoritate a tablourilor mele sunt in Romania si asta ma bucura.

Ceea ce nu intelege lumea este ca orice exprimare a artei, ca e tablou , sculptura sau orice altceva e mai mult decat un lucru fizic . Arta ( ma refer la exprimarea frumosului prin arta pentru ca … asa cum stim si vedem… sunt „diverse ” moduri de exprimare considerate ca fiind arta) este suflet iar sufletul este o exprimare a Divinitatii , cel putin asa vad eu lucrurile si mi-as dori ca lumea sa inteleaga asta.

Foarte frumos. Acum să vedem câteva superbe tablouri. Poftiți deci în

GALERIA DE ARTĂ SABINA POPOVICI

Minunat! Minunat! Minunat! De 3 ori. Ce bucurie mare să întâlnim un asemnea om. Agenția noastră se va implica decisiv în organizarea expoziției de la Piatra Nemț. O dorință a invitatei noastre speciale de astăzi.

Concluzia?

Am cunoscut un artist de valoare, o revelație adevărată a anului plastic 2022. Îi dorim din inimă mult succes, numai bucurii autentice pe acolo pe unde este. Sperăm ca in viitor să avem ocazia să mai cunoaștem aspecte din viața sa, dar și noi, superbe, tablouri ce poartă semnătura sa inconfundabilă.

Cu respect, Aristotel Bunescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s