EXPOZIȚIE – EVENIMENT: IRINEL DANIELA IACOB. EPISODUL 2: VERNISAJUL

Doamna Irinel Daniela Iacob, mereu o prezență elegantă, reconfortantă

De mai multe zile, am fost onorat cu o invitație. Să vorbesc la vernisajul expoziției personale IRINEL DANIELA IACOB.

Fiind vorba despre un artist special, veți vedea mai departe argumentele, am intrat  într-un program de pregătire. La rândul său special. Adică, am rezervat în fiecare zi un timp dedicat documentării, elaborării textelor, la final alcătuirea planului pentru un discurs care să nu plictisească. Apoi, pe niște pagini mari de hârtie să se vadă bine pun ideile principale. Le pun în dosar și mă plimb cu dosarul peste tot. Dacă îmi vine o idee o pun imediat acolo. Și au fost destule…

În acest timp, la sală se fac pregătiri intense pentru vernisaj. Panotarea nu e simplă. Cere și efort intelectual și fizic.

Atenție la fiecare detaliu! Nimic nu trebuie să fie aici întâmplător!

  A venit și vineri, 1 iulie. Afară este foarte cald, plec devreme de acasă. Merg prin soare și caniculă ca prin gelatină. Simt că nu mai am aer, trebuie să beau limonadă și  cumpăr o ciocolată pentru a rezista…

Ajung la adresă… Tot timpul când am vorbit aici a fost ceva deosebit. Artiști de valoare, cadru elegant și ce e mai important, sunt scaune comode și elegante să stea oamenii comozi și să asculte oratorul. La alte săli, invitații stau în picioare, inclusiv doamnele ajunse la vârsta înțelepciunii. Vorbitorii sunt presați de timp…Dar aici, e altceva!

Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România este sediul Uniunii Arhitecților din România, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei Uniunii Arhitecților din România și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost  înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele Uniuniea Arhitecților din Rromânia .

Contact: str. Jean Louis Calderon, nr. 48, sector 2, București, cod poștal 020038, tel. 021.312.76.01 / fax: 021.315.40.30.

În drum, trec pe la florărie să iau un crin regal. Atenție! Spun vânzătorului să floarea trebuie să fie de nuanța ținutei vestimentare în care se va prezenta pictorița. ,,Gata! Am, înțeles”, zice florarul îmi dă un fir. Chiar s-a potrivit! Cum a știut oare? Mister profund…

Ajung la sală, unde au sosit deja primele personaje.

Doamna Irinel Daniela Iacob este impecabilă în rolul gazdei.

Fac turul celor 35 de tablouri, tehnică mixtă pe pânză și acrilic pe până. Dimensiuni mari, până la 100 x 70 cm. Primul este LOVE STORY! Totul începe, nu-i așa?, cu o poveste de dragoste. Până la ultima, MICUL DRAGON.

Se adună lumea, număr mare de fotoreporteri și operatori de film. Deducem deci că e ceva serios.

Doi critici de artă și autorul expoziției…

Începe vernisajul efectiv. După salutul introductiv rostit de doamna Iacob, vorbește criticul de artă Marius Tița. Este și primul critic, o să fie mulți în viitor desigur, care s-a pronunțat asupra lucrărilor doamnei Iacob. El semnează și textul din elegantul pliant de prezentare al expoziției. ,,Irinel Daniela Iacob a descoperit culoarea și se bucură de fiecare tușă pe care o așterne pe pânză. Câte tușe, tot atâtea alegeri, opțiuni și decizii”.

  Primesc eu cuvânvul. Mulțumesc! Ofer un crin regal pictoriței. Apoi, sun clopoțelul.

,,Este un semnal sonor pentru a marca mai multe evenimente. În primul rând, vernisajul în sine. În al doilea rând data de 1 iulie. Suntem la mijlocul anului. În plan simbolic, dar și ca valoare, anul plastic românesc 2022 va avea la mijloc acest vernisaj”.   

 Mai este și faptul că Bucureștiul trăiește momentul astral al picturii. La mică depărtare de noi, pe Lipscani 18, sunt tablourile originale semnate …Dali și Picasso la Art Safari. Păstrând proporțiile, aici avem și noi valorile noastre, tot în acest miez canicular de an. Apoi, dacă ne uită în calendarul religios, azi, 1 iulie, sunt înscriși doctorii Cosma și Damian. Ei tămăduiau oamenii cu plante medicinale.  Doctorul Irinel Daniela Iacob ne tratează prin intermediul culorilor și ne face bine. Este doctor…în inginerie civilă. Nu întâmplător cromoterapia s-a dezvolta mult pe pereții spitalelor și dispensarelor.

Dacă domnul Tița a vorbit mai mult despre pictură, eu m-am concentrat asupra personalității artistei. Toate datele sunt rezervate unui alt episod din serialul nostru  intitulat PORTRETUL PICTORULUI.

   Am remarcat că vara trecută, la mijlocul lui 2021, Irinel Daniela Iacob intra în Asociația Artiștilor Plastici București cu expoziția intitulată  VIBRAȚII DE CULOARE.  Acum, titlul este ENERGIA CULORII. Și asta nu întâmplător, deoarece sărbătorita noastră, fiecare vernisaj e o sărbătoare, este specialistă chiar în … energie.

Toți cei prezenți am beneficiat de energie !

In luna aprilie, 2022, la deschiderea expoziției SINFONIA CULORILOR de la Cercul Militar Național am stat lângă Irinel Daniela Iacob când am vorbit despre personalitatea sa și am simțit efectiv forța energiei pozitive. Două săptămâni m-am simțit mai tânăr cu 10 ani!

Tot așa a fost și după vernisajul din 1 iulie 2022. Interesant de aflat când va veni din nou la o manifestare plastică să apar și eu pe acolo, cu sau fără treabă. Doar pentru a întinerii.

   Am subliniat că primul său tablou din anul 1997 intitulat ZI DE VARĂ  este important pentru mine, nu numai că a marcat debutul unui drum impresionant în arta armoniilor cromatice, dar noi suntem acum tot într-o zi de vară după un sfert de secol. Două date care intră, iată, în istoria picturii românești.

   Pentru a rupe ritmul discursului – atenția publicului este esențială în asemenea momente – intru în haina gazetarului și pun 3 întrebări artistei. Ce a însemnat decernarea Premiului Caravaggio la Muzeul Național de Știință și Tehnologie ,,Leonardo da Vinci”, din Milano, pentru palmaresul său? Unde a fost mai interesant de studiat, la Construcții, Drept, ori la ASE? Care dintre numeroasele călătorii peste hotare dorește să o repete?

     La fiecare vernisaj, fac un test pentru a vedea cum este receptată opera prezentată. Merg la cineva și întreb ce părere are, dar și care tablou a plăcut mai mult. Dacă facem un exercițiu de imaginație, să spunem că pictorul oferă șansa mare de a alege o lucrare. Cu care doriți să plecați acasă ?

Merg la doamna Marin Marinela. Se uită la tablouri și alege …SCUBA DIVER. Tehnică mixtă pe pânză, 100×70 cm. Semnificativ, onorabili cititori, este acum următorul fapt.  

Juriul care a acordat Premiului Caravaggio la Muzeul Național de Știință și Tehnologie ,,Leonardo da Vinci”, din Milano, a fost impresionat tot de tabloul  SCUBA DIVER. Deci, cu alte cuvinte, nimic nu e întâmplător, ori marile spirite se întâlnesc mereu. Voltaire spunea ,,Le grands esprits se rencontre,,.

Doamna Marin Marinela, prima din dreapta, a ales tot tabloul premiat de juriu…Fără cuvinte!
Tabloul premiat este prezent în expoziție, al doilea din dreapta

  Am mai vorbit apoi despre o altă fațetă a personalității artistei, cea de semnatara a unor poeme. Și nu oarecare și haiku, poezie tradițională japoneză în formă fixă cu 17 silabe, în trei versuri de câte 5, 7, 5 silabe. Dacă am ajuns la Japonia, eu am intrat în altă dimensiune deja, în calitate de mare admirator, fan al culturii japoneze, de autor de carte despre această civilizație venită parcă de pe altă planetă.

La final, am felicitat sincer artistul și am rugat asistența să se bucure de toate tablourile oferite spre vizionare.

      Am scurtat apoi mult cuvântul meu pentru a lăsa timp criticului de artă Armand Steriadi să își prezinte gândurile, analiza și concluziile despre pictura doamnei Iacob.

      Vernisajul s-a terminat în aplauzele asistenței și expoziția a fost deschisă astfel oficial.

        Oamenii s-au bucurat de tablouri, au oferit flori protagonistei, au socializat.

         A fost un eveniment de la care am plecat, mai tânăr cu 10 ani. Acum știți motivul!

          Dacă mai mergem la evenimente cu doamna Iacob, ajungem la vârsta de aur a tinereții!

Aristotel Bunescu

PS

Expozitia poate fi vizitata pana in 15 iulie.

Programul de vizitare este: luni – joi 10-17; vineri 10-15.

Vă așteptăm!

A.B.

PS 2

Doamna Iacob a demonstrat că este mereu la … înălțime …

Aici în munți … La înălțime.

Puțină relaxare e binevenită până la următoarea expoziție…

Până atunci, iată unde găsiți tablourile sale. Hai să întinerim împreună!

Numai bine și frumos pentru toată lumea!

A.B.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s