DOAMNA MIHAELA COCHECI, un mare creator declară – ,,Ținta finală: obiectul de artă care să ne bucure ochiul, inima, sufletul”

DISTINSA DOAMNĂ MIHAELA COCHECI

,,Buni zori!” Folosesc și eu celebra formulă de salut a marelui meu prieten și poet, Lucian Avramescu. O utilizez atunci când fila de calendar arată data de 3. luna a 9-a, adică septembrie, anul de grație 2022. Dacă o analizăm din punct de vedere numerologic se pot sublinia multe aspect. Eu mă opresc doar la unul dintre ele. Cifra 3, prezentă în dată, lună – de 3×3, dar și în numărul anilor, de 3 ori cifra 2. Ajungem așa la Trinitate, Dumnezeu, Iisus și Duhul Sfânt.

      De la această platformă supremă putem admira toate realitățile frumoase ale Universului. Dinte toate aleg astăzi, special pentru dumneavoatră creația distinsei doamne Mihaela Cocheci.

Cu alte cuvinte vă invităm la o impersionantă călătorie pe malul Mării Mediterane, în exoticul oraș spaniol Alicante…

Motivul este foarte simplu.  Doamna Mihaela Cocheci a fost implicată aici într-un impresionat proiect de natură artistic…Să vedem despre ce este vorba în următorul interviu lămuritor…  

Vă rugăm să descrieți proiectul Alicante

-Artistul trăiește, vibrează și se desăvârșește prin arta sa. El deschide larg fereastra sufletului și prezintă lumii creația sa.

În perioada 1 iulie – 31 august 2022, sub semnătura TRUICART Events Brand, s-a desfașurat la Ateneo Cientifico, Literario y Artistico din Alicante, Spania –  expoziția intitulată ” La sombra de Don Quijote”, un dialog vizual realizat între artiști din generații diferite.

Am avut bucuria să particip cu trei lucrări din porțelan, de mici dimensiuni.

Ce reprezintă aceste lucrări ?

 Cele trei piese prezentate pe simeze,  am dorit să însemne/reprezinte, un „multum in parvo” ( ,,mult în puțin” – latină ) artistic. 

Pentru ce anume ați făcut această alegere ?

-M-am decis să particip cu acest gen de lucrări din mai multe puncte de vedere:

a. sunt miniaturi cu motive florale – redau respirația, viața, lumina;

b. decorul floral capătă dimensiuni astrale, petalele depășesc însăși arborele pe care-l împodobesc – aidoma lui Don Quijote;

c. sunt executate integral manual, fără turnare în sticlu

Pentru ce ați făcut această alegere privind dimensiunile și tehnica folosită?

 -La un eveniment artistic intitulat „La sombra de Don Quijote”, nu cred că puteam prezenta ceva mai sugestiv. Pomi ale căror frunze sunt hiperbolizate, depășind trunchiul copacului și te așeaptă la umbra sa statică și armonioasă.

Materialul pe care l-am folosit face parte din categoria celui mai prețios porțelan „De Limoges” foarte alb, translucid, obținut prin ardere la temperaturi foarte înalte 1300 gr. celsius.

Porțelanul de o calitate excepțională mi-a permis realizarea de microdetalii înfățișând un cuplu, placat în foițăde aur/argint ce reprezintă dialogul circadian, între noapte și zi.

Am amintit la început că lucrările sunt de mici  dimensiuni:  12×15 cm

În felul acesta am reușit o simbioză perfectă cu locul și titlul expoziției noastre.

Ce au prezentat ceilalți artiști ?

Expoziția a fost diversă și multicoloră, reprezentată de lucrări de înaltă ținută artistică, pictură, tapiserie, grafică și nu în ultimul rând, ceramică. Tendințe stilistice diferite și totodată, deosebite.

Pe data de 16 august Dan Tudor Truică, inițiatorul si coordonatorul colecției de albume „Arta noastra”, ne-a înmânat tuturor participantilor la expoziție, albumul de artă cu numărul 36 , autorul volumului fiind Ioana Enescu Truică.

– Ce proiecte personale aveți până la finalul anului 2022 ?

-Anul 2022 artistic vorbind, este ca un Vezuviu, incandescent, plin de forță și de neoprit!

Am avut numeroase expoziții de grup în țară, Spania, Bulgaria și urmează Italia.

Două expoziții personale la Tg Jiu și am în pregatire una în București.

Urmează:

„ARCA DI NOE” – Genova, Italia în luna septembrie 2022, în cadrul căreia particip cu o lucrare din lut

„APA SI MITOLOGIE” editia a XI a, la Primăria Orasului Sulina, septembrie 2022.

Cât privește viitorul, Îl lăsăm pe Dumnezeu să hotărască.

Am început cu Dumnezeu, terminăm tot cu cel care a creat Universul…

-Așadar, o pornesc în drumul meu spre Stele, cu optimism și elan creator.

Viața noastră ar trebui să urmeze epopeea lui Cervantes și anume, cu mult curaj, dar și cu multă visare, să ne modelăm parcursul existențial așa cum eu dau viata lutului, porțelanului si gresiei pe care o lucrez/prelucrez spre ținta finală, obiectul de artă care să ne bucure ochiul, inima, sufletul.

Noi trebuie să ne cercetăm și să dăm sens fiecărei clipe de viață, de respirație, să înțelegem si să căutăm resursele pentru modelarea și re-modelarea lumii în care trăim si totul cu un scop unic, plenar: IUBIRE ȘI ARMONIE!

Vă mulțumesc tuturor pentru că mă ajutați să-mi împlinesc VISUL!

Noi mulțumim frumos pentru această călătorie imaginară la Alicante, în Spania.

Concluzia? Am redescoperit în doamna Mihaela Cocheci creatorul mereu surprinzător, marele său talent, dar și recunoașterea artistic de care se bucură nu numai în sufletul nostru, nu numai în casa noastră, dar și în oraș, în România, peste granițe…

Aristotel Bunescu, director al Agenției de Presă Culturale și Sportive – A.P.C.S., membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – U.Z.P.R.

Lasă un comentariu