Antologia Pictorilor/MARIANA BODEA A MOȘTENIT ARTA MAMEI ȘI FACE TABLOURI DE VALOARE

Dincolo de arăt, de viață, de generații, de trecut, prezent și viitor, cel mai important lucru este cum ne raportăm la lumea divină.

Distinsa doamnă profesor Mariana Bodea, invitatul special de astăzi, 14 florar 2022, cunoaște bine această dimensiune. Ea inspiră lucrările sale, se vede în minunatele sale tablouri.

A venit momentul să o cunoaștem.

-Sa ma prezint pentru cei care nu ma cunosc.

Ma stiu desenand  de la varsta  prescolara. Mamei mele, invatatore, ii placea sa  deseneze diverse materiale didactice pentru elevii ei. De la ea am invatat  sa fac primele desene si am dorit sa stiu si pot picta la fel de frumos ca mama mea. Ea a stiut in permanenta sa ma incurajeze si  mi-a admirat desenele si  mai apoi tablourile, stimulandu-ma sa progresez pe aceasta linie.

Sunt nascuta in Tg Lapus  jud.Maramures, unde in 1980 am terminat liceul la profil mamtmatica-mecanica. Am avut norocul sa o am ca profesoara de desen pe doamna pictor Natalia Grigore Sigarteu, care  mi-a stimulat si mai mult  dragostea de pictura.

In continuare am studiat Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „ Al. I .Cuza”- Iasi, pe care am absolvit-o in 1984.

Ulterior am studiat pictura, la Scoala Populara de Arte din Baia Mare pe care am absolvit-o in 1991. Aici din nou am avut norocul sa studiez la calsa talentatei pictorite doamna profesor Cernoschi Timis Paula, careia ii sunt recunoscatoare pentru modul profesionist in care a stiut sa  conduca  orele si munca in atelierul de pictura, crescand valoarea cursantilor de-a lungul celor trei ani de studiu.

Dupa absolvirea Scolii de Arte, am pictat mai mult tablouri cu tematica religioasa. Mi-a placut mult sa reproduc picturi dupa icoane, de preferinta cele prezente in bisericile  romano catolice. Am pictat mai mult ocazional, pentru a  face cadouri cate o icoana, ori pentru a onora cate o comanda de tablou, sau pentru a face donatii  la biserica si manastire.

Mi-am dorit sa il stiu si pot picta pe Dumnezeu. Pictura  icoanelor nu m-a multumit deplin, altceva cautam, nu mi-a fost destul de clar ce framanta sufletul meu referitor la aceasta dorinta, dar  2019,  meditand la invataturile din cartea „Conversatii cu Dumnezeu” a lui Neal Donald Walsch, mi-am dat seama ca orice tematica as aborda in tablourile mele, nu am cum sa  nu il cuprind si pe Dumnezeu , care este omniprezent si omnipotent.   Imediat am luat o coala de hartie, am pictat o acuarela. Atunci decis ca  a sosit vremea ca sa acord prioritate picturii in viata mea. Eram recent pensionata, cu o frumoasa cariera de economista si profesoara de Stiinte Economice (tehnologii) si de Economie,  cu constiinta impacata pentru tot trecutul meu, cu sentimentul implinirii ca mama si in cariera. M-am simtit libera, datoare mie insumi, si dornica sa pictez  cu consecventa si focus pe progres, si ma tin de cuvant.

Cand am „pornit motoarele’’, pictam cu multa migala si  rabdare, dar aveam dorinta de a invata sa pictez spontan si sa  reprezint succint miezul, esentialul, ideea de baza, elementele cheie ale unui tablou, fara a ma pierde in detalii, cu tuse sigure, uneori poate mai zburdalnice, alteori aparent neglijente, iar pentru asta era necesar sa  fac acuarela. Acuarela ofera posibilitatea pentru toate acestea  si chiar impune aceste exigente. Acest lucru  a fost o provocare intrucat eu am pictat preponderent in ulei , dar vorba spune ca atunci cand elevul este gata apare si profesorul.

Asa ca  in 2020, am inceput sa fac un curs gratuit  on line cu titlul „Bucura-ti sufletul pictand in acuarela” cu domnul arhitect acuarelist Ovidiu Iovanel , curs care acum a ajuns la lectia 38 si din care invat dintre tainele acestei splendide tehnici de pictura.

In 2021 am inceput sa urmaresc mai multe turoriale de pictura,  si aici il amintesc pe domnul pictor Popa Laurentiu  ale carui tutoriale mie mi-au adus cunoastere si  ma ajuta in dezvoltarea mea ca pictor.

Pentru prima data am participat la un concurs nationalde pictura, online, in martie 2020, cu o lucrare intitulata „Plecaciune smerita” clasandu-ma pe pozitia a doua dupa numarul de like-uri ceea ce m-a bucurat, intrucat am vazut ca oamenilor chiar le-a placut felul cum pictez, si mi-am propus ca sa muncesc mai mult,pentru a deveni o pictorita tot mai buna.

In iulie 2020 am debutat pe simeze la Salonul Cluj  Art  Evolution cu lucrarea in ulei avand titlul ”Un ceai , visand implinirea, la ceas de primavara”

In continuare, am avut din nou noroc,  sa o cunosc virtual pe doamna artist, curator si organozatoare de expozitii Adina Moldova Titrea, care m-a indemnat si incurajat sa progresez, si sa indraznesc sa  particip la expozitii. Astfel  am participat la mai multe expozitii organizate de domnia sa in Bucuresti,  incepand din iulie 2020 si pana in prezent, si desigur ca voi continua .

In martie 2021 am participat la o expozitie virtuala intitulata „Spring Colors Show” organizata de studiolul Art 4 All   organizator doamna artist Daniela Voicila Dragulescu , iar in aceasta luna, mai 2022, particip la o expozitie de pictura la Sibiu, organizatoare doamna artist Mariana Frum.

 In martie ac.2022 , m-am inscris in Asociatia Pictorilor  Alexandru Sainelic – Baia Mare, prin care am participat pana in przent la Salonul de iarna si la Salonul de primavara, ambele in Baia Mare , precum si la Salonul de irana in Satu Mare.

Alaturi de acestea, ma bucur de recunoaste pe diverse grupuri de arta, de la care am  primit diplome virtuale pentru activitatea mea.

In acest an 2022 am deschis si pagina mea de artist Mariana Bodea Art prin care imi administrez sistematic postarile  activitatii mele de pictura.

Sunt o persoana care picteaza cu sufletul.  Uneori stiu cam ce doresc sa pictez, ce doresc sa transmit, si inainte de a efectua tabloul parcurg o etapa premergatoare de documnetare, care poate fi atat  vizualizarea unor imagini pe internet, in diverse publicatii, ori lectura unor carti, ascultarea unor  podechasturi, inregistrari, de pe Yutube , meditatii, rugaciune,etc, pentru a-mi clarifica gandurile si perspectiva proprie asupra subiectului in cauza. Astfel ii dau mintii mele informatiile pe care  si le cere pentru a efectua pictura dorita, iar apoi sufletul se simte liber sa se exprime si sa zburde pe panza sau coala de hartie ca un copil vesel care  sare de colo colo, de la o culoare la alta dintr-un colt in altul al suprafetei de pictura, fluid  si aparent fara oboseala, ore in sir daca e cazul, pana cand simte ca pentru acel moment, acea etapa, e suficient. Mintea mea intra ca intr-o stare de transa usoara, este  puternic focusata pe pictura , dar fara a gandi explicit ca  de exemplu ,- acuma voi pune culoarea galben , acuma o sa mai adaug un pic de  rosu , sau altceva asemenea , ci mintea mea este doar relaxata si mana executa.

Uneori doar sa stiu ca in acea zi foresc negresit sa pictez ceva, dar fara a avea definit un subiect.  Astfel ca iau o coala de hartie sau panza ,si incep sa pictez, iar pe parcurs, zambesc, cand vad ce  mi se contureaza,  ce  iese, si-mi zic :”Asta-i!, Asta am vrut de fapt sa exprim”, si ma bucur.

Astfel titlul exact al lucrarilor vine de obicei chiar la sfarsit, cand  trebuie sa armonizez  exprimarea plastica cu exprimarea prin cuvinte a ideii de baza a lucrarii.Prin titlul lucrarii doresc sa dirijez atentia privitorului spre  ceea ce doresc sa comunic ajutandu-l sa sesizeze, surprinda mesajul lucrarii.

Cum a fost pentru mine anul 2021?

In 2021 am pictat ceva mai putin cantitativ ca in 2020 dar m-am documentat mai mult, am citit mai mult despre arta si artisti si  mi-am imbunatatist stilul asa cum mi-am dorit, adaugand valoare tablourilor mele. Am evoluat un pic, lucrez in acuarele destul de lejer, sprinten, si fara  crisparea de la inceput,  si tot in 2021 am inceput sa lucrez in acrilice, o tehnica  pe care vad ca o indragesc tot mai mult.Pe ansamblu am incheiat anul 2021 multumita si cu pace in suflet.

Ce visez pentru anul 2022 ?

Pentru acest an mi-am propus  sa ma inscriu in Asociatia Atistilor Plastici „Alexandru Sainelic”- Baia Mare , sa particip la expozitii, in medie cel putin  o participare la doua luni calendaristice, si  sa continui procesul  evolutie personala,   si sirituala. Mi-am propus ca sa imi sporesc capacitatea de exprimare plastica, sa lucrez cat mai mult si sa devin un pictor tot mai bun pana acum in acest an , m-am tinut de promisiunea pe care mi-am facut-o si sper ca a doua parte a anului sa fie si mai frumoasa .Iubesc sa fac mereu mici shimbari care sa ma determine ca in permanenta sa caut solutii si raspunsuri care sa imi dezvolte gandirea si sensibilizeze simturile, care sa ma ajute sa realizez constient mai bine si tot mai bine coerenta inima creier, cand totul este bine si tot ce faci intra in flow. Pentru asta eu operez cu lucruri mici, simple si de efect, ca de exemplu, saptamana viitoare o sa imi cumpar pensule cu par de pisica .Este un fleac dareu nu am folosit inca, si ma bucur  de pe acum, anticipand frumusetea experientei viitoare. Important este ca  zilnic sa fac ceva nou, sa invat ceva nou, sa cunosc oameni noi, sa impartasesc idei, sentimente cu ceilalti , sa consolidez depriderile bune in arta mea si in general in viata, si sa consolidez relatiile care merita in arta si in viata in general. Astfel cu atentie si rabdare toate se armonizeaza.

Ce visez pentru  urmatorii ani?

Am invatat sa fiu rezervata in ce priveste impartasirea propriilor vise, aspiratii, obiective si teluri determinate.Important este ca imi fac planificari periodicepentru toate rolurile pe care le joc in viata, in scris ,si le semnez. Asta imi arata mie ca ceea ce doresc este realizabil si posibil pentru mine, si fac tot ce stiu si pot sa imi realizez scopurile. Nu sunt un om al declaratiilor ci al faptelor. Iar ce nu reusesc cu siguranta reevaluez , exclud sau replanific.

Dar o sa spun totusi cateva idei si anume : Imi doresc ca tablourile mele sa fie cat mai vii si  pline de viata. Un tablou nu e un obiect oarecare ci are propria viata si identitate, are spirit in el , si fiecare tablou este ca  un copil al meu. Pentru mine pictura este o exprimare a bucuiei sufletului meu si imi doresc ca privitoruii tablourilor mele sa perceapa aceasta stare de bucurie pe care doresc sa le-o transmit si aici indiferent de titlul, tema  picturii ,care poate fi si ceva mai dramatic, dar important este ca starea  care a creat, este bucuria. Doresc ca tablourile mele  sa isi gaseasca oamenii care rezoneaza cu ele si peretii pe care sa atarne cu gratie si  in armonie, sa isi afle locul unde este nevoie de ele si  unde sa aduca armonie in jurul lor, prin ceea ce sunt si povestea pe care o spun.

Pe termen lung pentru mine are valoare gandul ca sa las fiului meu dupa moartea mea, o colectie de arta care sa il bucure si sa o foloseasca  pentru el si urmasii lui. De asemeni, pe termen lung imi mai doresc sa devin un nume care sa aiba o oarecare rezonanta in lumea artei plastice, cel putin pe plan local si zonal, si ale carei tablouri sa se vanda bine si usor .

 Cum vreau sa se desfasoare lumea mea, lumea artei, lumea in general?

 Suntem aici pe pamant ca sa demonstram exsistenta lui Dumnezeu, pentru a aduce marturia Adevarului si putem dovedi ca  exista Dumnezeu, facand sa rasara   din lipsa abundenta, si din nedreptate dreptatea.Un artist, un pictor in cazul de fata,  face se rasara pe o suprafata, o bucata de hartie, ori poate o panza, din nimic o valoare, o comoara,  care va dainui peste multi ani ,dovedind manifestarea scanteii divine din sufletul artistului.

Fie ca,fiecare  om care imi va admira tablourile sa fie eliberat de ceea ce l-a tinut ani la rand prinzonier separandu-l de ceea ce ii apartine,  si sa cunoasca adevarul eliberator, sa isi implineasca destinul aducand in manifestare Planul divin al vietii sale. Chiar daca numai pentru o clipa , un moment, un om s-a oprit din gandurile negative  continue si sufletul lui s-a bucurat un pic, acea mica farama de timp  cu emotie pozitiva, poate schimba atitudinea lui in continuare, ii poate da sansa la a continua sa aiba o zi mai buna,  si comportandu-se mai  bine cu cei cu care  relationeaza, care la randul lor in consecinta se vor putea purta mai bine cu altii si tot asa, binele se poate amplifica.

 Fie ca planeta Pamant care acuma urla de durere din cauza comportamentului nesabuit al omului, sa se regenereze, iar noi oamenii sa  invatam sa ne respectam planeta, mama noastra a tuturor si sa o iubim ,sa invatam a fi umili cand dam si umili cand primim.

Asta este ceea ce acum este acut , asta e ceea ce trebuie rezolvat urgent, cat mai e timp – starea planetei noastre !

Fie ca prin arta sa aducem un prinos de multumire planetei pentru conditiile de buna viata pe care ni le ofera! Fiecare gand benefic captat in  tablourile pictorilor, sa ridice nivelul vibrational al egregorului de grup si sa ne aliniem la  iertare, nonviolenta si iubire in cel mai elevat mod cu putinta.

Multumesc.

-Noi vă mulțumim frumos, distinsă doamnă profesor.

Acum vă invităm la

GALERIA CU TABLOURI DE VALOARE

Impresionant. Concluzia?

Am cunoscut un om deosebit realizat pe toate planurile. Din punctul de vedere al familiei, al profesiei, iar acum din perspectiva artei pe care o face. Dorim să îi mulțumim pentru această bucurie. Dumnezeu să binecuvânteze familia sa!

Terminăm cum am început cu portretul artistei pe care o felicităm din inimă…

Semnează Aristotel Bunescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s