Antologia Pictorilor / MARIANA OROS FACE ARTĂ DE VALOREA RECOMPENSATĂ CU NUMEROASE PREMII INTERNAȚIONALE

14 florar 2022. O zi dedicată artelor în toată România, prin organizarea Nopții Muzeelor. Dar, până la noapte, eu vă ofer artă de calitate prin pictura de valoare a doamnei Mariana Oros…

–     Petru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.

-Ma numesc Mariana Oros nascuta in Beius, Bihor,  pot spune < sunt norocoasa ca m-am nascut cu o gena de artist >,  o gena mostenita de la tatal meu. Sunt a treia fiica din cinci fiice a familiei Oros, de mic copil am fost timida si cuminte, iar in adolescenta rebela si  nonconformista. Am fost influentata spre arta inca din copilarie , deoarece peste tot in casa gaseai tot arsenalul de a concepe arta, admiram tablourile cu flori facute de sora mea mai mare Elena, ea avand pe atunci 14 ani.

In anul 2004 am inceput sa pictez. Cum a inceput totul , intr-o zi eram in vizita la sora mea Elena si ea chiar picta in acel moment, imi facea o mare placere privind-o pictand, dar nu mi-a trecut prin gand sa incerc si eu. Vorbind cu Elena despre tablouri ea mi-a spus > ia o panza, aici ai pensule si vopsele , fa ceva,  picteaza, indrazneste > . Atunci nici nu am stat mult pe ganduri si m-am apucat de treaba, fara experienta, fara inspiratie, panza era prea mare pentru mine, nici nu am stiut ce sa pictez, dar m-am apucat sa desenez cuburi geometrice colorate. Am fost atat de incantata si impactul atat de puternic de ceea ce am pictat ca a doua zi mi-am cumparat panze si vopsele si mi-am zis, daca Elena poate si eu pot, asa ambitioasa am fost.

Sub influenta si indrumarea surorii mele, dar si mentorul meu  pictor Elena Bissinger cu pasi marunti dar siguri, am mers tot inainte.  Binenteles  inceputurile au fost mai timide, iar pe parcursul timpului  mi-am gasit segmentul propiu de exprimare.

Universul meu plastic este concretizat în diferite cicluri de creaţie caracterizata de o sensibilitate speciala, fie abstracta, decorativa sau naturista. Mi-am propus  de fapt un Fantasy specific, o lume numai a mea,  pentru a crea unicitatea universului meu.

Spontaneitatea este inspiratia mea forte care vine de la sine, nu o caut pentru ca doresc sa fie un proces de  creativitate cat mai liber.  Aleg culorile si panza in functie  de starea pe care ma inspira,  aplic un fundal pe panza in diferite tehnici , iar apoi panza imi sopteste  subiectul / tema si asa incepe  aventura, simplu  plutesc pe panza,  nu stiu ce urmeaza si nici  nu stiu cum se termina,  iar emotiile si curiozitatea cresc pe tot progresul pana la final.

De fiecare data am incercat sa progresez in pictura prin invatarea diferitelor tehnici, chiar si in prezent cand apare ceva nou, curiozitatea nu ma lasa, imi place sa experimentez tot ce este nou.

Pe parcursul anilor am participat la expozitii de arta nationale dar si internationale  precum – Palatul Parlamentului  Sala Brancusi Bucuresti, Ceai et Caetera Brasov, Galeria Elite Prof Art Bucuresti , Postnicum Oradea, UAP  Sighisoara Art Galerie Ettlingen  Germania, New York Coffee Festival , The Spring salon Taza, The Coffee Art Project Amsterdam, India Contemporary Art Exhibition Jaipur , Art Revolution Taipei.

Daca iti doresti ceva anume stim ca doar prin multa munca apar si rezultate , cateva dintre lucrari sunt evidentiate prin publicatii de arta cum ar fi – International CARAVAGGIO Prize  Great Master of Art  Milano, Art International Contemporary  Magazine Milano , Fayritale Art for Mozart-Märchenhafte Kunst für Mozart  Germania ,  LEONARDO  Guida de arte y artistas Spania, State of the Art  Artist’s book  Portugalia, Wippublication  USA,  POEME ÎN LUMINĂ ŞI CULOARE  PORTRET DE ARTIST  Regal D”art, Romania.

Mi-a placut intotdeauna competitia care mi-a pus punctul pe ambitie, am vrut sa imi demonstrez in primul rand mie personal, ca pot mai mult,  asa am participat la diferite competitii de arta unde am acumulat  diplome si premii pentru a creste notorietatea tablourilor mele sub semnatura Moros, aici enumerez rezultatele dobandite care nu sunt multe dar sunt mandra de ele –  International CARAVAGGIO Prize Great Master of Art  Milano  , Nominee Certification  The Global Art Awards , Participation Certificate Luxembourg Art Prize , Pensula de aur .

–     Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră ?

-Din cauza pandemiei prelungite am privit asa cu o putina teama dar si cu responsabilitate, am invatat sa am rabdare, compasiune si respect, ca sub masca se poate ascunde o vorba buna, un zambet sau dimpotriva  rautate , reavointa , dar am fost recunoscatoare pentru tot echilibrul si rezultatele bune pe care le-am dobandit . Binenteles ca nu am depozitat pensulele pe raft sa se depuna praful pe ele, pot spune ca a fost un an bun si frumos pe plan profesional dar si personal, m-am ocup de tot ceea ce a fost mai important pentru mine. Partea cea buna al acestui an a fost ca oamenii , iubitorii de arta totusi sau oprit putin din valtoarea vietii lor in ciuda pandemiei si au dat o importanta mai profunda artei.

–     Cum a început 2022?

-Un inceput de an pozitiv cu liniste sufleteasca, cu multa inspiratie si creatie .

–     Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următorii ani?

-Nu îmi  setez viata sau panurile la rezoluții grandioase, ci din potriva sa revin asupra lucrurilor marunte care îmi face viata simpla si frumoasa . Doresc sa parcurg anul ca o pasare in vant, lin si frumos,  sa vina de la sine, cu provocari sau fara si doresc cel putin sa imi pastrez acel echilibrul ca de pana acum . Pe viitorul mai indepartat imi doresc sa fac o expozitie  cu lucrarile din colectia personala care au un succes background .

–     Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?

-Artele omenirii provenite din culturi diferite parcurg un proces de formare continua, conceptia unica și proprie a fiecarui artist se manifesta cu un stil diferit și într-un mod diferit,  cu alte cuvinte , asta semnifică faptul că au caracteristici artistice diferite în ceea ce privește tehnicile și abordările lor, în modalitățile lor expresive, în senzațiile pe care le produc și în efectele vizuale pe care le generează.

Actualmente in mentalitatea moderna sau nascocit multe lucruri in artele contemporane si omenirea de astăzi a depășit cu mult granițele morale , toate au modalitatile lor proprii, specifice, corecte, de a exprima frumusețea, prietenia, gratia sau recunostința .

Doresc sa se desfasoare o lume a artei obisnuita, fireasca , frumoasa , nimic iesita din comun. Doresc sa ne modelam inspre  arta si cultura precum se modeleaza lutul sau sa impletim culoarea, arta si cultura, sa fim mai buni , mai blanzi, mai fericiti. Cred ca o viata mai colorata va avea efect mai pozitiv asupra vietii noastre.

Urez tuturor sufletelor deschise pace, fericire si sanatate ca sunt cele mai importante.

-Mulțumim. Poftiți acum la …

GALERIA DE IMAGINI

Vom vedea câteva dintre premii, tablouri valoroase, articole din cataloage celebre de pictură, pe scurt artista și opera sa…

Concluzia?

Am cunoscut abia o parte din marea creației a invitatei noastre. O artă care pune în valoare calități indiscutabile. Sperăm ca pe viitor vom mai avea șansa de a vedea alte și alte imagini din universul său artistic. Până atunci numai bine, sănătate!

La final, câteva flori pentru artista noastră, flori care îi parvin împreună cu toate felicitările noastre sincere!

Aristotel Bunescu

Lasă un comentariu